Munté exigeix al PP que no parli del procés com un «cop d'estat» i li recorda que no han condemnat el de Franco

La consellera de la Presidència ressalta que Carles Viver i Pi-Sunyer, president de l'Institut d'Estudis d'Autogovern, també assessora l'executiu en clau de judicialització i recentralització | El PP retreu a l'executiu que "no governi" i només es dediqui a fer "literatura processista"

21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:17h

La consellera de la Presidència, Neus Munté, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha qualificat aquest dimecres com un "gran invent" l'operació diàleg posada en marxa pel govern espanyol i l'ha contrastat amb la "realitat" de l'operació Catalunya, pensada per trobar casos de corrupció a Catalunya i frenar el procés. Munté ha fet aquestes consideracions en el transcurs d'una interpel·lació de la diputada Esperanza García, del PP, relacionada amb l'Institut d'Estudis d'Autogovern (IEA) que lidera Carles Viver i Pi-Sunyer.

El duel dialèctic ha pujat de to en el moment en què García s'ha referit -com ja va fer la setmana passada en la compareixença de Pi-Sunyer i del secretari per al Desenvolupament de l'Autogovern, Víctor Cullel, al Parlament- al procés com un "cop d'estat. "Per dignitat, li demano que es retracti. No és tolerable que faci afirmacions d'aquest tipus. No insulti el tarannà democràtic del poble català i les seves institucions. Tot el que fa aquest Govern respon a l'exercici de la democràcia. Els únics cops d'Estat han vingut d'Espanya. 80 anys després del cop d'estat feixista, són els únics que no l'han condemnat", ha indicat Munté.

La consellera de la Presidència ha destacat que Pi-Sunyer i Cullell també s'encarreguen d'assessorar l'executiu en matèria de judicialització del procés i de recentralització. "Tenim l'obligació de reaccionar contra això", ha determinat Munté, que ha destacat que la voluntat de fer un referèndum té un suport que supera el 80% dels catalans.

"Literatura processista"

García ha arrencat la intervenció assegurat que el Govern "governa poc", i ha denunciat que el que s'ha fet ha estat ser creatius "quant a literatura processista i a incrementar el diccionari". "S'han dedicat a repartir càrrec en forma de cremallera, un per a Convergència i un altre per a ERC", ha indicat la diputada del PP, en referència a la reformulació de l'IEA i la creació de l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern.

"Són entitats que es dediquen a reforçar l'autogovern mitjançant simposis, informes i edicions de publicacions, però ara no", ha indicat García, que ha citat iniciatives relacionades amb la independència, la "secessió" i el "lloc de les petites nacions al món. "La creació d'aquests ens està clarament tergiversada i fraudulentament utilitzada. La seva existència no està justificada", ha determinat la diputada.