L'«Amor brujo» de Víctor Ullate inaugurarà la 34a temporada BBVA de dansa

El Centre Cultural Terrassa acollirà 9 espectacles que van més enllà del ballet clàssic | És l'única temporada de dansa que es realitza a Catalunya a nivell privat

Un moment de l'«Amor brujo», de Falla, amb Víctor Ullate
Un moment de l'«Amor brujo», de Falla, amb Víctor Ullate | Cia Víctor Ullate
21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:11h
Les Estrelles del Royal Ballet van ser els protagonistes de la darrera representació de la temporada 2016 al Centre Cultural Terrassa. Al final de l'espectacle, tot el públic es va posar dempeus, aplaudint amb fervor durant més de deu minuts. "Una cosa que ens satisfà, mai vista abans", tal i com ho explica, satisfet, Josep Ribera, el director de la Fundació Antiga Caixa de Terrassa. És un bon indicador per certificar l'èxit de la temporada de dansa que ara acaba, reforçat per les xifres: augment del 15% en número d'espectadors, augment del 17% en abonats, i un 90 % d'ocupació. Dades que mostren la bona acollida dels espectacles i un públic fidelitzat i exigent.
 
En total, més de 5.000 espectadors hauran gaudit d'una programació per on, a banda de les estrelles del Royal Ballet de Londres, han passat noms punters a nivell internacional: Igor Yebra, Eva Yerbabuena, el Ballet Nacional de Marsella, el Ballet Estatal de Geòrgia, la Compañía Nacional de Danza i el Ballet de Biarritz. Després del bon regust que ha deixat l'any, aquest dimecres s'ha presentat la 34a temporada BBVA de dansa, que portarà al llarg del 2017 nou funcions i tancarà el cicle amb una gala "per gaudir" amb les Estrelles de l'Òpera de París.
 
Un gran espectacle de dansa al mes
 
Aquest 2017, l'equipament egarenc torna a portar, una vegada al mes, una dansa que va més enllà del clàssic, formant un mosaic de diversos estils i inquietuds. El tret de sortida el donarà la companyia de Víctor Ullate –a Terrassa per onzena vegada–, que presentarà una nova versió de l'Amor Brujo (25 de febrer), amb la música de Falla. El seguirà un mite com Ivan Vasiliev, que serà el protagonista d'una gala amb altres figures del ballet rus (11 de març), que serà rellevat per la parella Blanca Li i Maria Alexandrova, que porten a l'equipament Deésses et démones (22 d'abril), estrenada el 2015 a París.
 

La primera part de la temporada la culminarà la italiana Spellbound Contemporary Ballet, un tast de dansa contemporània que juga "amb la màxima expressivitat del cos, la tecnologia, el vestuari i la llum" –segons subratlla el director artístic Adrià Fornés–, i que presentarà la seva versió de Les quatre estacions (20 de maig). El curs es reprendrà el mes d'octubre, amb la companyia holandesa Introdans i l'homenatge que faran a Hans van Manen, el gran representant de l'escola holandesa de ballet, que celebra els 85 anys.
 
La dansa clàssica tornarà a ser matèria primera amb la Suite Espartaco i la Suite LlacdelsCignes (25 de novembre), de la mà de Yuri Grigorovich, el gran coreògraf que celebrarà els 90 anys l'any vinent. El tancament de la temporada serà, de nou, amb una gran gala que comptarà, en aquesta ocasió, amb les Estrelles de l'Òpera de París (16 de desembre), amb la presència de la ballarina Aurélie Dupont. La companyia oferirà un tast de les millors peces del seu repertori, en un format festiu i lúdic com a cloenda excepcional.
 
A banda d'aquesta programació, el Centre Cultural Terrassa i el Grup BBVA seguiran apostant per la divulgació de la dansa amb l'organització de diverses activitats paral·leles adreçades als més joves i al públic familiar, com són la tradicional dansa El Trencanous (14 de gener), que arriba per cinquena vegada, o Coppèlia (10 de juny), l'esplèndida peça basada en el conte de Hoffman i creada per l'Òpera de París l'any 1870. Una programació que referma, en conjunt, la voluntat de seguir augmentant la qualitat i la incidència, a banda ser seguir sent l'única temporada de dansa que es realitza a Catalunya a nivell privat.
 

Un moment de la roda de premsa de presentació de la 34a temporada BBVA de dansa Foto: Esteve Plantada