Enric Lacalle mobilitza el Pont Aeri a favor de l'«operació diàleg»

El fòrum empresarial prepara actes amb Sáenz de Santamaría, Núñez Feijóo, el socialista Javier Fernández i Iñigo Urkullu

Foto de família d'una de les reunions del «lobby» Pont Aeri
Foto de família d'una de les reunions del «lobby» Pont Aeri | Europa Press
21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:59h
A l’anomenada "operació diàleg" li arriben reforços. Fins ara no s’ha concretat encara en cap mesura concreta i ha generat un entusiasme descriptible entre les forces sobiranistes. Però el govern espanyol ja sap que pot disposar de la bona acollida d’amplis sectors del patriciat català. Enric Lacalle, el coordinador del Pont Aeri, el fòrum empresarial  creat fa cinc anys per enfortir el vincle entre la gran empresa de Madrid i Barcelona, ja s’hi ha posat a treballar. Lacalle, president del Saló de l’Automòbil i fundador de la fira immobiliària Barcelona Meeting Point, va ser també dirigent del PP català i regidor a l’Ajuntament de Barcelona.

El Pont Aeri vol jugar a fons la carta de l’"operació diàleg", segons ha pogut saber NacióDigital. El primer acte previst dins d’aquesta estratègia serà a Madrid el 20 de gener, amb el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, com a convidat. El president de la Xunta apareix com exponent del PP més “perifèric” i recentment també va ser convidat pel Cercle d’Economia. Més endavant intervindran davant del Pont Aeri el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, i el president basc, Iñigo Urkullu. També es prepara un acte a Barcelona amb la presència de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Curiosament, però, dins d’aquesta eufòria dialogant, encara no s’ha previst cap acte amb un dirigent sobiranista català.

Un any de turbulències “aèries”

Aquest 2016 ha estat un mal any pel Pont Aeri, que ha patit en carn pròpia les vicissituds d’una política espanyola bloquejada fins fa ben poc. Des del seu naixement ara fa cinc anys, reunint figures com Salvador Alemany (Abertis), Guillermo Gortázar (CaixaBank), José Manuel Entrecanales (Acciona), Salvador Alemany (Abertis), Javier Godó (Grup Godó), Florentino Pérez (ACS), Antoni Brufau (Repsol), Josep Creuheras (Planeta) i Josep Oliu (Banc Sabadell), entre molts d’altres, ha estat un lobby influent que s’ha fet escoltar i al qual la classe política ha temut. Per això ha viscut amb tant de desconcert el bloqueig que va començar amb les eleccions del 20-D del 2015.

L’evolució del procés català va entristir encara més la “tripulació”, que es va trobar amb voluntat de pont però sense “aeroport” polític on aterrar. La situació va provocar una crisi interna, fins al punt que alguns dels seus integrants van arribar a plantejar-se la dissolució del fòrum. A això se li va afegir el fracàs d’algun dels seus actes, com un de recent amb Jorge Moragas, amb moltes absències, i un amb Albert Rivera que va provocar una picabaralla interna perquè un sector va considerar que donava oxigen polític al líder de Ciutadans. Però després de tots aquests ensurts, sembla que al Pont Aeri l’"operació diàleg" li està servint de reconstituent.