El Govern convocarà partits i entitats el gener per desencallar la renda garantida de ciutadania

Dolors Bassa anuncia que, davant el desacord entre els grups parlamentaris, celebrarà una reunió on demana "generositat" a l'oposició per acordar una mesura "real, efectiva" i que es pugui pagar

21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:10h

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en una roda de premsa recent. Foto: ACN


El Govern convocarà aquest gener els partits i les entitats socials per mirar de desencallar l'impuls de la renda garantida de ciutadania, després que els últims dies els seus promotors hagin incrementat la pressió amb vagues de fam i concentracions, que els grups no s'hagin acabat de posar d'acord en els detalls de la mesura i que l'oposició hagi anunciat esmenes -com les de la CUP- per reclamar una partida per fer-hi front en els pressupostos. De fet, l'anunci l'ha fet la consellera de Treball, Assumptes Socials i Ciutadania, Dolors Bassa, arran d'una pregunta del diputat del PSC Raúl Moreno en què li demanava si hi hauria una "partida específica i suficientment dotada als pressupostos per a renda de garantida", tal com va demanar el Parlament en una resolució. "Fins quan tindrà la ciutadania sense recursos desprotegida?", li ha etzibat.

Davant d'això, la consellera ha recordat que en el projecte de pressupostos ja s'incrementa en 70 milions la dotació per a la renda mínim d'inserció -que s'ha de reconvertir en renda garantida de ciutadania- i amb 14 milions més per a mesures actives d'inserció. "Si no teníem la renda de garantida, no podíem posar el nom de renda garantida de ciutadania", ha justificat, per "respecte a la cambra". "Si hi ha una comissió del Parlament treballant-hi, no trobàvem correcte incloure-ho amb aquest nom als pressupostos", ha exposat.

Tot i això, ha avançat que, davant les dificultats que aquesta comissió arribi a un acord, el Govern convocarà "totes les entitats, tots els grups, per tirar endavant la renda garantida" el gener, quan farà tres anys des de l'entrega de les firmes per impulsar la iniciativa legislativa popular que va originar el debat parlamentari. "Hem esperat tot l'any que hi hagi acord", ha afirmat Bassa per justificar la crida, però també ha demanar "generositat" a l'oposició, perquè el Govern no té "un fons de reserva de pensions per treure diners i posar-los en un altre lloc", en relació a la guardiola de les pensions que ha tornat a buidar una mica més l'executiu central aquesta setmana. Per això, la consellera espera que es pugui acordar en les properes setmanes una proposta "real, efectiva i que la puguem pagar".