​La síndica investigarà els efectes de la massificació turística a la Sagrada Família

Els veïns exposen la seva queixa a la defensora barcelonina i la presentaran formalment

Redacció
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:58h

Un grup de turistes es dirigeix cap a la Sagrada Família. Foto: Adrià Costa


La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha anunciat aquest dimarts que investigarà els efectes de la massificació turística a la Sagrada Família, després que l'associació veïnal del barri li hagi traslladat, de la mà de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), el seu malestar per l'auge turístic i la manca de reacció municipal.

Després de reunir-se amb la síndica, el responsable d'urbanisme, mobilitat i medi ambient de l'associació, Joan Itxaso, ha explicat als mitjans que presentaran una queixa davant de la Sindicatura que reculli els aspectes que li han traslladat, i ha anticipat que després de les festes de Nadal està previst que es reuneixin amb el regidor de Turisme, Agustí Colom.

Segons Itxaso, la basílica de la Sagrada Família tancarà aquest any amb quatre milions de visites i la intenció d'arribar a un milió més, cosa que fa "insostenible" la mobilitat a la zona i està fent desaparèixer el comerç de proximitat, ha informat Europa Press.

Per aquest motiu, ha demanat a la síndica que també reclami la constitució d'un grup de treball que inclogui l'Ajuntament, els veïns i el temple –que, segons ha apuntat, mai ha volgut participar en aquest tipus de fòrums- amb l'objectiu d'arribar "al fons dels problemes amb una visió de futur".

Així, ha demanat que no s'ampliï el nombre de turistes mentre estigui en vigor el pla de pacificació del barri, que el temple elabori un estudi de mobilitat, que es modifiqui el pla general metropolità (PGM) per evitar construir una avinguda adjacent al temple i que el pla d'usos de l'entorn protegeixi al comerç local.

La síndica promet seguir "buscant un equilibri" entre veïns i turisme

Vilà s'ha sumat a la preocupació dels veïns i ha assegurat que des de la Sindicatura seguiran "buscant un equilibri" entre els veïns i el turisme que permeti fer front a les molèsties que causa la massificació de visitants i el canvi que provoca en el comerç i els lloguers del barri.

Per la seva banda, el vicepresident segon de la FAVB, Joan Balañach, ha assenyalat que el temple és un símbol "del model de turisme massiu" de Barcelona, ja que el seu impacte transcendeix al barri i afecta el medi ambient i els serveis públics de tota la ciutat, per la qual cosa ha demanat buscar una solució a escala municipal.
Arxivat a