Maria del Mar Bonet celebra 50 anys als escenaris amb una gira i nou disc

La cantautora mallorquina dóna el tret de sortida a un any de celebracions a l'Ovella Negra de Barcelona, el primer local on va actuar | Durant l'acte, el president Puigdemont ha agraït els esforços d'una generació que "avui ens permet tenir un present brillant i un futur esplendorós"

Espinàs, Bonet i Puigdemont, aquest dilluns a l'Ovella Negra de Barcelona
Espinàs, Bonet i Puigdemont, aquest dilluns a l'Ovella Negra de Barcelona | Govern
20 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:15h
Maria del Mar Bonet és tota una institució de la música catalana. La seva veu ha estat protagonista i testimoni dels darrers cinquanta anys del país, una efemèride que la cantant ha volgut recordar aquest dilluns al mateix lloc on tot va començar, a l'Ovella Negra. En l'acte ha estat acompanyada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a banda de companys de professió, amics i diverses personalitats, com el comissari de la commemoració, Oriol Ferrer, i l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs.

El concert de la cantant mallorquina a l'emblemàtic local barceloní –ara fa cinc dècades– va ser la presentació en societat d'una personalitat que acabaria fent pòsit en el paisatge sociocultural de Catalunya, convertida aleshores en el membre número 14 d’Els Setze Jutges. La celebració continuarà amb dos concerts als Lluïsos d’Horta aquest proper dimecres i dijous, un espectacle que recollirà bona part dels temes més coneguts del seu repertori. Els concerts seran el preludi d’una gira que la portarà a les Illes Balears, Catalunya, el País Valencià i diversos punts de l'Estat, a més d’Itàlia, Tunísia, Regne Unit, Egipte, Grècia o Xipre, entre d’altres indrets. A banda de la gira, entre els actes de commemoració hi ha l'estrena del disc Ultramar a Cuba, el lloc on ha estat enregistrat.

Puigdemont ha volgut agrair, durant l'acte commemoratiu d'aquest dilluns, els esforços de tota una generació que “va saber ser molt generosa” i que “avui ens permet tenir un present brillant i un futur esplendorós”, en referència als Setze Jutges i a la pròpia Bonet. També ha destacat "la dedicació" de la cantautora mallorquina al llarg d’aquestes darreres cinc dècades. El president ha volgut destacar la suma d’esforços que es farà amb els governs balear i valencià per recordar la trajectòria de Bonet a través de diversos actes que mostraran “el compromís amb la nostra llengua i amb la nostra cultura”. “Tenim molt a compartir”, ha reblat, i “també tenim molt a esperar per la nostra llengua i per la nostra cultura”.
 

Maria del Mar Bonet, cinquanta anys d'escenaris i cançons Foto: ACN


Un any de celebració amb disc nou i concerts especials

A banda dels actes on celebrarà amb el públic tots aquests anys de bona música, Bonet també llançarà al mercat el 35è treball, titulat Ultramar, que es va enregistrar a Cuba el darrer estiu i on actua acompanyada pel pianista José María Vitier, el contrabaixista Jorge Reyes, el tresero Pancho Amat i el flautista José Luis Cortés. S’estrenarà el 22 de setembre al Gran Teatro de la Habana i arribarà, tot seguit, al Teatre Principal de Palma (1 d’octubre), al Teatre Principal de València (8 d’octubre), al Gran Teatre del Liceu de Barcelona (13 d’octubre) i a Madrid (15 d’octubre).

En aquest any de celebració, la cantant mallorquina repassarà en directe una bona mostra dels treballs discogràfics més representatius d'una carrera plena d'èxits. La primera cita tindrà lloc divendres al festival Barnasants (10 de febrer), on Bonet i Quico Pi de la Serra tornaran a interpretar un àlbum mític, Quico-Maria del Mar, amb cançons enregistrades l’any 1979 amb motiu dels concerts que van realitzar plegats al Teatre Romea de Barcelona. Li seguiran les cançons de Saba de Terrer al Tradicionàrius (2 de juny), un àlbum integrat per cançons populars mallorquines. És on enregistra per primer cop El cant de la Sibil·la.

Sueca serà l’escenari de la reinterpretació d’Alenar Llull el proper 1 de setembre. Les cançons commemoren la figura de Ramon Llull. L'espectacle uneix els discos Alenar (1977) i Amic, Amat (2004), el disc més místic de la cantant. Els 50 anys als escenaris viuran altres accions com un concert en col·laboració amb l’ONG Proactiva Open Arms a Ventalló (27 de maig), una exposició en col·laboració amb la Fundació Toni Catany, que s’inaugurarà el setembre a Llucmajor i on es presentarà tota l’obra realitzada pel fotògraf i inspirada en Bonet i les seves creacions.

Llibre de Jordi Bianciotto sobre Bonet

Els actes de celebració també tindran una manifestació en format literari, gràcies al llibre Memòries i Pensaments, escrit pel periodista musical Jordi Bianciotto. L'obra recollirà les idees i pensaments de l’artista mallorquina al voltant de qüestions personals, artístiques, socials i polítiques, al mateix temps que es fa un repàs precís de la seva carrera. L’obra, feta a partir de diverses hores de conversa amb el periodista, es presentarà a la Casa del Llibre de Barcelona el proper 6 de març.