Albert Royo (Diplocat): «A Europa es considera gravíssim el cas Forcadell»

El secretari general de Diplocat assegura que si continua l’ofensiva judicial contra polítics catalans, molts parlaments europeus es posicionaran | Fins a onze cambres legislatives s’han interessat per la situació a Catalunya | “'L’operació diàleg' és això, una operació”, explica Royo

El secretari general de Diplocat, Albert Royo
El secretari general de Diplocat, Albert Royo | ACN
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:24h
Explicar la situació de Catalunya al món no és fàcil. I menys en un context internacional convuls. Ho ha dit Albert Royo, secretari general de Diplocat, que ha explicat avui als Esmorzars Focir (Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionals Reconegudes) la tasca d’aquest consorci en la conferència La diplomàcia pública catalana en un món canviant. Un exemple d’aquest context convuls s’ha evidenciat aquest dimarts, quan en l’inici de l’acte, Mònica Sabata, del Focir, ha recordat els atemptats d’ahir a Berlín i Ankara, i s’ha fet un minut de silenci.
 
Royo ha explicat l’acollida que la qüestió catalana està tenint a Europa, on "es considera greu que els responsables polítics catalans siguin cridats a declarar als jutjats perquè ho consideren un precedent perillós, i es veu gravíssim el cas Forcadell". El cap de Diplocat està convençut que si l’ofensiva judicial contra polítics catalans continua, assistirem al pronunciament de molts parlaments europeus sobre el cas català. "A Europa molta gent veu el processament de responsables polítics com un precedent perillós", ha afirmat.  

Sobre l'operació diàleg, ha dit que "és això, una operació". "És una campanya de gran amplitud que ens dóna la sensació que pretén buscar una legitimació internacional pel cas que el govern espanyol hagi de dur a terme mesures coercitives en el futur. Ens consta que fins ara no ha tingut cap efecte a l'exterior", ha afegit. 
 
El front parlamentari europeu
 
El secretari general de Diplocat ha detallat la feina feta des de la creació de l’organisme, el 2012. Molt rellevant ha estat la feina de diplomàcia parlamentària. En aquests moments, la situación a Catalunya ha estat tractada en un total d’onze parlaments. Ja s’han creat intergrups parlamentaris en els legislatius de Finlàndia, Estònia i Suïssa. Els intergrups agrupen diputats dels diversos partits que segueixen el procés català i que pot tenir efectes polítics importants. Una conseqüència d’això s’ha vist al Consell Federal suís, on un diputat ha fet una pregunta al govern sobre la qüestió catalana.
 
Des de l’octubre del 2014, el cas català s’ha tractat també en vuit parlaments a proposta d’aquestes cambres legislatives: Eslovènia, Dinamarca, Irlanda, l’Uruguai, el Paraguai, els Estats Units (en una comissió de la Cambra de Representants), Bèlgica i Suècia. En el cas de Dinamarca, es va fer un debat sobre Catalunya a proposta de dos diputats i es va aprobar una moció demanant diàleg democràtic entre Catalunya i Espanya. 
 
Hereus del Patronat Català Pro Europa
 

Albert Royo ha tingut cura de definir el concepte de diplomàcia pública, que és tot el procés comunicatiu de les institucions i els actors públics i privats d’un país per explicar-se al món. "De fet, som uns comunicòlegs", ha dit el secretari general de Diplocat. Nascut el 2012 com a hereu de l’antic Patronat Català Pro Europa, Diplocat és un consorci públic-privat format per les administracions públiques, sindicats, patronals, entitats i universitats i institucions acadèmiques.
 
Diplocat ha ampliat la tasca del patronat per explicar el país a l’exterior, tot participant en alguns dels grans debats globals, organitzant activitats i seminaris entorn alguns d’aquests debats, com la responsabilitat de protegir -una de les missions de l’ONU-, sobre com informar sobre els moviments xenòfobs o sobre l’acollida de refugiats. Ha continuat amb el programa de beques del patronat, gràcies al qual més de 200 catalans han estudiat relacions internacionals a l’estranger. Ha intervingut en tasques d’observació internacional de processos electorals -des de les eleccions presidencials a Costa Rica a les legislatives recents al Marroc-, que és també una manera de ser actor en política internacional. 
 
El responsable de Diplocat ha detallat els diversos àmbits de treball: diplomàcia esportiva (el Barça ja forma part del consorci), cultural (donant a conèixer la festa de Sant Jordi), empresarial, ciutadana, acadèmica i digital. La feina feta en el camp periodístic ha estat important, amb una bona penetració en la xarxa de mitjans de comunicació, convidant periodistes i analistes internacionals en els diferents fòrums que s’han organitzat. Royo ha afirmat que s’han publicat una seixantena d’articles de responsables polítics catalans en mitjans internacionals de prestigi. 
 
Activitat també a Espanya
 
Tocava també fer un esforç a Espanya. S’han fet una desena d’actes, entre ells un a València amb presència de totes les forces parlamentària a les Corts, un acte a Madrid en què es va convidar totes les forces al Congrés (el PP i Ciutadans no van ser-hi) i un a Sevilla amb presència de figures com Iñaki Anasagasti i Juan Carlos Rodríguez Ibarra.