Vaga de fam a Barcelona per exigir que s'aprovi la renda farantida de ciutadania

Una quinzena de persones reclamen que la llei entri en vigor el 2017 amb una prestació de 664 euros

Dues persones integrants del grup en vaga de fam
Dues persones integrants del grup en vaga de fam | ACN
Redacció
18 de desembre del 2016
Actualitzat el 20 de desembre a les 19:59h
Un grup d’aproximadament 15 persones ha començat a primera hora d’aquest diumenge un dejuni per reclamar que el Parlament aprovi la renda garantida de ciutadania. Instal•lats a la plaça de Sant Jaume de Barcelona amb previsió de ser-hi fins dimarts a la tarda, el col·lectiu lamenta que la proposta de llei per instaurar aquesta prestació mínima estigui en tràmits parlamentaris des del març de 2014.

Malgrat confiaven que el text quedaria aprovat aquest 2016, la seva nova esperança és que la llei pugui entrar en vigor el 2017 garantint una renda bàsica de 664 euros. Diosdado Toledano, representant de la Comissió Promotora de la Renda Garantida, ha recordat que “la pobresa té un cost social” i ha instat els representants polítics a “votar amb consciència” els pressupostos de la Generalitat del 2017, per a què s’hi inclogui una partida per instaurar aquesta prestació.

Els promotors de Renda Garantida de Ciutadania han acampat a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona sota la curiosa mirada dels turistes i compradors que inunden els carrers del centre per fer una crida a la ciutadania a “pressionar” els partits polítics per a què aprovin la proposta de llei que permeti instaurar aquesta prestació. Recorden així que el reclam de les entitats socials per a què s’instauri la Renda Garantida va començar el 2011 amb una Iniciativa Legislativa Popular que va recollir més de 121.000 signatures, i insisteixen que, des del 2014, la proposta està presentada al Parlament.

Els impulsors lamenten sentir-se víctimes del que consideren una “actitud de bloqueig”. En culpen principalment el grup parlamentari de Junts pel Sí, a qui acusen de “falta de voluntat” per arribar a un acord sobre quina ha de ser la quantitat econòmica que cobrin aquells qui tinguin dret a disposar de la Renda Garantida. Diosdado Toledano, representant de la Comissió Promotora, ha instat JxS –com a partit de govern- a “canviar de posició”, assegurant que tota la resta de formacions polítiques ja han consensuat els imports que hauria d’englobar la llei.

En aquest sentit, la proposta global senyala que les persones beneficiaries cobrarien una prestació anual de dotze pagues de 664 euros. En el cas que la unitat familiar estigui integrada per més persones, el segon adult de la família tindria dret a una prestació equivalent al 50%, i el tercer, l’equivalent al 30%. Al mateix temps, es contempla una prestació de 100 euros per cada menor del nucli familiar. En tots els casos, la Comissió Promotora proposa que la implantació d’aquestes rendes sigui progressiva entre el 2017 i el 2018.

Els impulsors, però, han assegurat que Junts pel Sí no accepta la proposta, i que demana eixamplar aquesta implantació progressiva durant un període més llarg de temps. Alhora, la Comissió Promotora senyala que JxS vol que es redueixi en 150 euros la prestació atorgada si al cap d’un any la persona beneficiària no ha demostrat una recerca activa de treball. Les entitats promotores lamenten les desavinences, ja que aposten per aconseguir una aprovació unànime el dia que el text es sotmeti a votació. Amb tot, també adverteixen que “si Junts pel Sí no mou fitxa, estem disposats a què s’acordi per majoria simple”.

“Volíem que la llei s’aprovés el 2016 però ens hem trobat que serà molt difícil, perquè hi ha una tàctica de fer maniobres per alentir la tramitació”, ha etzibat Diosdado Toledano, que ha anunciat que dimarts es mobilitzaran al Parlament un cop desconvoquin el dejuni començat avui. Amb la manifestació de passat-demà, volen entregar al president Carles Puigdemont una carta per demanar-li una “reunió urgent” per exigir celeritat en l’aprovació de la llei i que els pressupostos del 2017 ja incloguin una partida per atorgar les primeres prestacions.

Dret reconegut a l’Estatut d’autonomia

A banda de subratllar la necessitat de disposar d’una Renda Garantida de Ciutadania per reduir el gruix de societat en situació de pobresa, els impulsors també argumenten que es tracta d’un dret reconegut a l’Estatut d’Autonomia. Citen així l’article 24.3 del Títol I, Capítol I, on s’estableix que ‘Les persones o les famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna’. “Només volem fer-ho realitat”, ha afirmat el portaveu dels impulsors de la llei.

Requisits per tenir accés a la Renda Garantida de Ciutadania

Pel que fa a l’accés a la Renda Garantia de Ciutadania, la proposta que la ponència parlamentària debat actualment fixa que la persona que sol•liciti aquesta prestació haurà de ser major d’edat o menor emancipat, i haurà d’estar vivint legalment a Catalunya, amb una residència continuada superior als 12 mesos. Al mateix temps, caldrà que es demostri que el nucli familiar no disposa d’ingressos superiors als 664 euros mensuals durant els quatre mesos anteriors a la sol•licitud.
Arxivat a