​Segon revés de l'oposició als pressupostos de Colau

La Comissió d'Economia i Hisenda ventila el nou rebuig als comptes en escassos cinc minuts perquè l'oposició en bloc es nega a debatre'ls | L'alcaldessa haurà de sotmetre's a una qüestió de confiança en el ple del 23 de desembre per aprovar-los

Redacció
16 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:22h

Ada Colau Foto: Adrià Costa


L'oposició de l'Ajuntament de Barcelona en bloc ha rebutjat novament la proposta de pressupostos del govern d'Ada Colau, que formen BComú i el PSC. La Comissió d'Economia i Hisenda s'ha reunit aquest divendres de forma extraordinària per debatre de nou els comptes. La sessió ha durat escassament cinc minuts, perquè tots els grups de l'oposició s'han limitat a expressar el seu vot contrari, sense generar cap debat, ha informat l'ACN. L'alcaldessa traslladarà ara els pressupostos al ple del pròxim divendres 23 de desembre, on els haurà de presentar vinculats a una qüestió de confiança perquè els pugui aprovar.

La votació d'aquest divendres ha estat el segon revers consecutiu que ha rebut la proposta de pressupostos del govern d'Ada Colau pel 2017. A mitjans de novembre, durant la Comissió d'Economia i Hisenda, l'oposició en bloc ja va votar contra la tramitació inicial dels comptes i la va abocar a la qüestió de confiança. Colau, però, va signar un decret per iniciar igualment el camí per tirar endavant els pressupostos, obrint el període de presentació d'al·legacions, però ja tenia la vista posada a la qüestió de confiança per la impossibilitat d'arribar a un acord amb la resta de grups.

L'oposició ha presentat fins a 116 al·legacions. El govern municipal, però, n'ha descartat una trentena, assegurant que "tècnicament" no es tractava d'al·legacions, sinó de "consideracions polítiques". De les 85 propostes analitzades, finalment l'executiu n'ha acceptat totalment o parcialment 49. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat que el Govern n'ha acceptat "més de la meitat". Al mateix temps, ha admès que en alguns casos s'han constatat "diferències substancials" amb la proposta del govern, i ha assegurat que la nova proposta de comptes "vol ser una invitació a continuar dialogant".

L'oposició es queixa als mitjans de la manca de diàleg

Malgrat que l'oposició no ha volgut debatre, a la sortida de la comissió els portaveus han qüestionat la voluntat de diàleg del govern. En aquest sentit, des de CiU, Sònia Recasens, ha explicat que els grups no han argumentat el seu vot en contra durant la reunió perquè han volgut escenificar que "no serveix absolutament de res entrar al debat amb l'executiu".

Al mateix temps, Recasens ha apuntat que "potser s'aprovaran els pressupostos del 2017, però serà per la porta del darrere, per la via de la imposició, i no per la via del diàleg, que és el que s'esperaria d'un govern en minoria". "Mai un govern havia actuat de forma tan sectària imposant les seves polítiques", ha reblat.

Per la seva part, des d'ERC, Alfred Bosch ha acusat el govern d'haver actuat amb "silenci" durant la negociació pressupostària, i ha assegurat que Ada Colau "ha tingut decidit des del principi" aprovar els comptes a través d'una qüestió de confiança.

Mentrestant, la regidora de la CUP Maria Rovira ha titllat Pisarello de "mentider" per la defensa que ha fet de la "voluntat negociadora". La regidora "cupaire" ha lamentat que no s'hagi acceptat cap al·legació de la seva formació. Com a exemple de les propostes tombades, ha criticat que els comptes del 2017 no incorporin cap partida per fer estudis tècnics sobre la municipalització del servei d'aigua a la ciutat, malgrat que els grups polítics van aprovar en comissió que s'encarregarien aquests informes.

També el PP ha estat especialment crític amb l'actitud del govern barceloní, assegurant que "no s'ha tocat ni una coma" de la proposta debatuda al novembre. "S'ha demostrat que el govern ha muntat una obra de teatre, on els actors principals Colau i Pisarello s'enduen el premi a la pitjor interpretació, i Jaume Collboni el de pitjor actor de repartiment", ha etzibat el portaveu adjunt popular, Javier Mulleras. Segons el PP, l'executiu ha actuat amb "autoritarisme" i ha assegurat que no s'ha tingut en compte cap de les seves al·legacions, que demanaven abaixar la fiscalitat i millorar l'atenció social als col·lectius desafavorits.

Finalment, des de Ciutadans, Carína Mejías ha definit la negociació dels pressupostos com una "burla a l'oposició i al conjunt dels barcelonins". Al mateix temps, la líder del grup taronja ha lamentat que "el govern mai ha tingut gens d'interès a dialogar i negociar ni una esmena ni aportació amb l'oposició". En relació al fet que Ada Colau vinculi els pressupostos a la qüestió de confiança, Mejías ha assegurat que l'ús d'aquest procediment té "tics antidemocràtics".
Arxivat a