El fons de Josep Planchart, dirigent històric d'Estat Català, lliurat a la Generalitat

L'arxiu, format per noranta arxivadors, permet resseguir l'activitat del partit nacionalista durant el franquisme des del 1944

14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 22:59h

Josep Planchart. Foto: Arxiu La Marxa de Catalunya.

Dimecres la família de Josep Planchart (1918-2015) lliurarà el fons de l’històric dirigent nacionalista al Centre d’Història Contemporània de la Generalitat, que dirigeix Jaume Sobrequés. L’arxiu Planchart permet resseguir part de l’activitat d’Estat Català durant el combat antifranquista. Josep Planchart va ser militant d’Estat Català –fundat per Francesc Macià el 1922- des dels disset anys i va ser-ne un dels principals dirigents fins a esdevenir-ne el secretari general.

L’historiador Lluís Duran explica a NacióDigital que “el fons Planchart aplega un total de noranta arxivadors amb documents interns d’Estat Català, cartes i publicacions, com el butlletí Estat Català editat a París entre 1956 i 1959, del qual sortiren prop de cinquanta números, i dels quals el fons conserva la meitat”.

Duran valora la importància del fons: “Aporta informació sobre un Estat Català (EC) que es reconstrueix a Catalunya a partir del 1944 i sobre la crisi que va tenir amb el Front Nacional de Catalunya, sobre el xoc entre Joan Cornudella (FNC) i el secretari general d’Estat Català Vicenç Borrell”.  

El fons inclou documentació del període entre 1944 i inicis dels seixanta, i del 1976 als noranta. Per Lluís Duran, “es tracta d’informació molt interna del partit, i això permet copsar com veien la realitat catalana de manera molt realista, amb els canvis que s’anaven produint en la societat i en l’ús de la llengua”.