Jané: «Els Mossos estaran sempre al costat de Catalunya i faran complir la legalitat vigent»

El conseller d'Interior reivindica que hi ha una resolució vigent, aprovada per Junts pel Sí i CSQEP, que permet seguir avançant en la convocatòria del referèndum

Jordi Jané, aquest dimecres al Parlament
Jordi Jané, aquest dimecres al Parlament | Parlament
14 de desembre del 2016
Actualitzat el 15 de desembre a les 11:41h
"Què passarà el dia que es convoqui el referèndum? Garantirà que es pugui celebrar?". Aquesta ha estat la interpel·lació directa que li ha llançat la diputada de la CUP Mireia Vehí en comissió al conseller d'Interior, Jordi Jané. Els anticapitalistes han carregat els darrers dies contra "la gestió política" que, al seu judici, ha fet el conseller dels acusats d'haver cremat fotos del rei i han demanat reiteradament la seva dimissió per estar "torpedinant" el procés. Jané no ha dubtat en replicar que els Mossos "estaran sempre al costat de Catalunya" i "faran complir la legalitat vigent" en el moment en què es convoqui el referèndum. Segons el full de ruta, quan arribi aquesta data ja s'ha d'haver aprovat la llei de transitorietat jurídica, que és la que ha de garantir la desconnexió de l'estat espanyol. 

En aquest sentit, Jané ha recordat que malgrat que el Tribunal Constitucional hagi suspès la resolució per convocar el referèndum al setembre del 2017 que van aprovar Junts pel Sí i la CUP al debat de política general, segueix viva la que Junts pel Sí va aprovar amb Catalunya Sí que es Pot per fer possible "un marc d'acord" pel referèndum. Mentre s'avança en aquesta entesa ha insistit que cal evitar situar els Mossos "enmig del debat polític". De fet, ha lamentat haver rebut el que ha definit com "atacs injustos" per atribuir-li que és ell qui dóna ordres als Mossos perquè intervinguin en determinats casos. Un cop més, ha insistit que les ordres surten de jutges mentre Vehí negava amb el cap. 

La CUP considera que Jané no està "compromès" amb l'avenç del procés sobiranista i l'està "torpedinant" amb les ordres que dóna als Mossos. De fet, aquest dimarts els "cupaires" van demostrar fent públic un document que el cos policial català va "actuar d'ofici" a l'hora d'identificar les persones que a la manifestació del passat 11 de setembre van cremar fotos del rei en un acte que els anticapitalistes emmarquen dins de la llibertat d'expressió.

L'oposició dóna suport a Jané

Durant la seva intervenció en comissió, Jané ha fet públic que en una conversa amb l'exconsellera Irene Rigau, processada per l'organització de la consulta del 9-N, la pròpia dirigent li va dir que, com a policia "de proximitat" que és, si mai havia de ser detinguda fossin els Mossos qui ho fessin. 

La resta de grups de l'oposició han defensat i aplaudit que els Mossos "compleixin amb el seu deure" com a policia judicial que és i s'han solidaritzat amb Jané davant dels "atacs injustos rebuts". També li han demanat que mantinguin els Mossos "al marge de les tensions polítiques" a les quals en aquests moments està sotmès el país pel procés sobiranista.