SALUT

Els 25 anys del CatSalut, un sistema d'èxit llastat per l'opacitat i les retallades

El conseller Toni Comín reuneix els seus sis predecessors per posar en valor el sistema públic sanitari català | Les desigualats, l’envelliment, la transparència i les noves tecnologies, els grans reptes de Salut

per Cristina Allué , 14 de desembre de 2016 a les 16:34 |
Els set consellers, a la celebració dels 25 anys del CatSalut | Departament de Salut
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Servei Català de la Salut celebra enguany 25 anys marcats per la voluntat de construir un sistema sanitari universal i unes estructures d’estat pròpies. Per celebrar-ho, el conseller Toni Comín ha reunit avui en una jornada amb professionals del sector els seus sis predecessors, que han considerat el CatSalut un sistema d’èxit, però que ha estat llastat els darrers anys per la manca de transparència i les retallades. Els reptes de futur són, segons tots els consellers, fer front a les desigualtats i a l’envelliment i adaptar-se a les noves tecnologies.
 

“El nostre sistema de salut és un edifici sòlid, però ha patit una tempesta terrible, que en algun moment l’ha posat en dubte. Ara hem d’arreglar els desperfectes que ha deixat aquesta crisi”, ha resumit Comín. El polèmic exconseller Boi Ruiz, el govern del qual va haver d’executar les grans retallades de què Comín parlava, ha volgut recordar que Salut ha patit la inacció del polítics en l’àmbit social. “Els valors de la llei de salut i dels sistema són inqüestionables, una altra cosa és com la conjuntura t’obligui a desenvolupar-la”, s’ha justificat.
 

En aquest context, hi ha hagut també retrets contra els que han estat més crítics amb les retallades de la sanitat. Així, l’exconseller Xavier Pomés ha protestat contra “els que ostenten una estètica de revolta, però tenen interessos espuris i no aporten cap solució de futur”. Pomés, tal com ho han fet Ramon Espasa o Eduard Rius, també ha remarcat que hi ha hagut moments de manca de transparència o, fins i tot, d’interessos polítics oposats. De fet, Xavier Trias ha recordat les lluites amb el govern espanyol en els primers anys de la democràcia per fundar un sistema propi de salut, però també les diferències internes en l’equip del CatSalut durant el mandat de Josep Laporte, amb els proveïdors privats i amb els gestors públics.
 

Més transparència i més atenció a les desigualtats
 
Per tot plegat, Ramon Espasa ha descrit el sistema sanitari català com “un sistema amb una mala salut de ferro”, que ha resistit als embats de la crisi, però que encara ha de millorar en molts àmbits. Un dels reptes amb els quals tots els consellers hi han estat d’acord és en què cal encara fomentar la transparència i l’apoderament ciutadà, tal com ha afirmat l’exconsellera Marina Geli, a través de les noves tecnologies i del control exhaustiu i ètic de les dades sanitàries dels pacients. També tots ells han considerat que, per fer-ho, cal que la govern n’augmenti el pressupost. “No pot ser que l’informe Rockefeller asseguri que el sistema català és un dels més eficients del món perquè aconsegueix amb els mínims recursos uns resultats molt bons. Hem d’invertir més”, ha reconegut Comín.
 
Els exconsellers també han retret indirectament l’actual conseller que no negociï prou amb els ajuntaments, com en el cas de la compra de l'Hospital General de Catalunya, ubicat a Sant Cugat del Vallès, i li han demanat que basteixi una bona xarxa de relacions amb els ens locals i amb els hospitals comarcals. “Amb els governs locals les converses haurien de ser un 80% sobre atenció primària i un 20% sobre hospitals. Ara passa al revés i ho hem de revertir”, ha respost Comín. 
 
Alhora, tots ells han assegurat que cal repensar de quina forma enfrontar l’envelliment i les desigualtats, que s’han accentuat els darrers anys, a través de plans concrets d’atenció primària, educació i divulgació, urgències o atenció a domicili. "En el futur cal garantir la universalitat del sistema per evitar la cronicitat i l'envelliment, perquè pot ser que en el futur hi hagi dos sistemes sanitaris: el low cost i el d'elit", ha assegurat Eduard Rius. Com ha conclòs Marina Geli, cal un pla de salut i benestar integral, perquè “el sistema de salut ha suplert, durant la crisi, la tasca que haurien d’haver fet altres conselleries”.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació