L'independentisme dóna per acabada l'«operació diàleg» després de la resolució del TC sobre el referèndum

JxSí i la CUP mantenen el full de ruta que inclou la cimera del 23 de desembre | Els anticapitalistes reclamen un "compromís explícit" conforme els Mossos defensaran el referèndum i llavors no acataran el TC

Anna Gabriel i Jordi Turull, en una imatge recent.
Anna Gabriel i Jordi Turull, en una imatge recent. | ACN
14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:51h
La suspensió de les resolucions sobre el referèndum i el procés constituent que ha dictat aquest dimecres el Tribunal Constitucional (TC) no modifiquen els plans dels independentistes de cara a la convocatòria que ha de tenir lloc a finals de setembre, com a tard. Tant Junts pel Sí com la CUP han reaccionat negant que l'alt tribunal els faci qüestionar el full de ruta i, per tant, mantindran els passos que tenien previstos, començant per la cimera de forces polítiques i socials que Carles Puigdemont ha anunciat per al dia 23 per planificar el referèndum.

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha ironitzat que és "un clàssic" que el TC "vagi suspenent la voluntat dels ciutadans de Catalunya", però ha avisat: "No ens distraurà, tenim un compromís i un mandat". "Cada cop tenim més pressa", ha asseverat, després de lamentar que "alguns optin per la judicialització", en relació a l'unionisme, motiu pel qual ha subratllat que "l'operació diàleg és l'operació monòleg, una farsa". "Ens concentrarem en la feina que ens van encarregar en el debat de política general", ha insistit, i ha donat suport a l'estratègia que prengui la Mesa del Parlament per respondre a la suspensió, la qual normalment passa per presentar al·legacions al TC.

Es manté la cimera del dia 23

Així, per exemple, ha garantit que la cimera del dia 23 es manté, ja que no veu "cap motiu" per anul·lar-la, a no ser que l'Estat també "vulneri el dret a reunió", ha ironitzat. Així, ha assegurat que aquesta trobada respon a una resolució "que no està impugnada", en relació a la de Catalunya Sí que es Pot, que el govern espanyol no va qüestionar. El cert, però, és que la referència explícita a la cimera es troba en la resolució del referèndum de Junts pel Sí i la CUP i, per tant, sí que estaria bloquejada.

Tot i això, el text dels "comuns", destaca que és "necessari impulsar des dels partits polítics i les organitzacions socials les iniciatives que permetin agrupar al voltant de l'exigència de la celebració d'un referèndum el major nombre de forces polítiques, organitzacions sindicals i socials, moviments i entitats veïnals i socials, i insta el Govern a reconèixer la construcció d'aquest espai transversal de la societat civil i a donar-hi suport". Des d'aquesta via del reconeixement i impuls de la unitat social i política entorn el referèndum, es podria buscar empara per convocar la trobada, per bé que no hi està reconeguda explícitament.

La CUP vol un "compromís explícit" dels Mossos

Per altra banda, la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha defensat que es manté el full de ruta pel referèndum tot i la decisió del TC i ha recordat que la declaració del 9-N ja emplaçava a desoir l'alt tribunal, en previsió que arribarien resolucions cautelars i definitives sobre el procés. A banda, però, ha demanat al Govern un "compromís explícit" per a la celebració del referèndum i que aclareixi si els Mossos també actuaran d'ofici demanant que es compleixin les decisions del TC o garantiran que es pugui celebrar.

"Necessitem que els Mossos puguin garantir aquest referèndum i que no es posin de la mà del codi penal, del TC, de l'estat espanyol i de la no democràcia", ha manifestat en declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, i ha donat per acabada l'anomenada operació de diàleg del govern espanyol. Tot i això, ha assegurat que no condicionaran els pressupostos a la dimissió del conseller de l'Interior, Jordi Jané.

En relació al paper de la policia catalana, Turull ha ha demanat "seguretat jurídica, fer les coses ben fetes". "No anem cremant pantalles", ha reclamat. De fet, segons el full de ruta, la llei de transitorietat jurídica que han de tenir pactada Junts pel Sí i la CUP abans d'acabar l'any ha de donar cobertura legal perquè els funcionaris -i, per tant, també els Mossos- compleixin la legalitat catalana durant la celebració del referèndum.