Gimeno admet que Antifrau té un «tap» d'expedients que pot comprometre noves investigacions

El director de l'Oficina Antifrau afirma en la seva compareixença al Parlament que l'ens acumulava 96 informes per tramitar quan va rellevar De Alfonso | El magistrat fixa les directrius de treball per als propers anys i assegura que l'actual personal de l'oficina "no està implicat en la perversió de funcions" imputades a Antifrau en l'anterior etapa

Miguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau, al Parlament
Miguel Ángel Gimeno, director de l'Oficina Antifrau, al Parlament | Parlament de Catalunya
14 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:13h
El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per radioagrafiar l'estat de l'ens que lidera d'ençà de la destitució de Daniel de Alfonso i per establir les directrius de la nova etapa. Gimeno ha admès que, en els primers mesos a Antifrau, ha pogut certificar "dèficits" de funcionament rellevants, des del control de l'activitat fins a la selecció de personal. El nou director, que ha posat en marxa una auditoria interna que ja està enllestida, ha admès que més enllà de les mancances detectades l'oficina pateix dificultats per afrontar investigacions perquè acumulava 96 expedients sense tramitar. Gimeno ho ha atribuït a la gestió de l'anterior direcció sense nombrar el nom de De Alfonso en cap moment. "Tenim un tap i l'hem de resoldre", ha exposat l'expresident del TSJC, que ha reclamat més "instruments" per solucionar aquesta situació.

Gimeno, que ha fet autocrítica en la seva intervenció a la comissió d'afers institucionals (CAI), ha detallat que quan van prendre el control d'Antifrau va posar en marxa una investigació interna per detectar l'abast de la revelació de secrets de l'oficina en l'etapa de De Alfonso. "Volíem saber si s'havien utilitzat els recursos de l'oficina per pervertir la seva actuació. I podem afirmar amb rotunditat que el personal que encara hi ha l'oficina no està implicat amb cap perversió de les seves funcions", ha detallat el director d'Antifrau per transmetre un missatge tranquil·litzador i donar per tancada la purga a Antifrau. Amb anterioritat, ja havia decidit, entre d'altres, la destitució fulminant de la directora adjunta, Maite Masià. Gimeno també ha advertit que "els estàndards de la cultura ètica" sota la direcció de De Alfonso "no eren molt clars".

A banda de passar balanç a l'anterior etapa, fer autocrítica i transmetre una nova imatge d'estabilitat, Gimeno ha fixat les directrius a un horitzó de cinc anys. En el decàleg exposat pel magistrat, ha volgut posar l'accent en el treball de prevenció de la corrupció i en la transparència de l'oficina, que ha de rendir comptes al Parlament, una exigència que ha volgut subratllar. "Hem de construir una oficina que sigui un referent en el foment de la integritat i en la lluita contra la corrupció", ha exposat. Gimeno ha detallat la necessitat d'un millor disseny organitzatiu de l'estructura d'Antifrau, convertir l'oficina en un ens "més permeable" als controls externs i més accessible als ciutadans per a la presentació de denúncies anònimes garantint-ne la confidencialitat.

La CUP reclama més "explicacions" del que passava a Antifrau amb De Alfonso

Els grups parlamentaris han agraït, gairebé de forma unànime, la transició tranquil·la que pilota a Antifrau per recuperar el prestigi de la institució. Ciutadans s'ha mostrat especialment elogiós amb el canvi d'imatge i amb l'"autocrítica" formulada per Gimeno. El PSC i CSQEP també han agraït el nou tarannà però han mostrat la seva preocupació pels expedients acumulats que ha detallat el magistrat, així com pel curs de les denúncies anònimes. Al seu torn, Junts pel Sí ha recalcat la necessitat de deixar enrere el "mal regust" de l'etapa anterior.

La intervenció més crítica l'ha protagonitzada la diputada de la CUP Anna Gabriel, que ha reclamat més "explicacions" del que passava a Antifrau amb De Alfonso. Gabriel s'ha preguntat si la plantilla estava tan "atemorida" per l'exdirector com per no ser capaç de resoldre els expedients acumulats. "Potser l'antic director no prioritzava que els objectius de l'oficina es complissin, i per això, teníem expedients acumulats", ha recalcat la diputada anticapitalista. "Qui controlarà el controlador? Qui controlarà el director? No ens volem penedir de la confiança dipositada", ha exposat.

El director avança que ha demanat "un increment pressupostari"

Gimeno ha demanat als diputats que fiscalitzin la seva actuació a Antifrau, però que confiïn en les directrius de la nova etapa. "El que em fiscalitzarà a mi serà aquest Parlament. Si no ho fan bé, és cosa seva", ha afirmat. "I estaré subjecte a crítiques. Això és com un contracte, d'obligacions per a les dues parts", ha afegit.
 
Sobre l'acumulació d'expedients detectat en l'anterior etapa, Gimeno ha admès que l'índex de "resolució d'assumptes" que entren a l'oficina sempre és inferior al nombre de denúncies rebudes. A banda d'aplicar canvis organitzatius, el director ha avançat que ha proposat "un increment pressupostari" dels recursos destinats a l'ens. Gimeno ha explicat que "hi ha places que no estan cobertes ni pressupostades", i confia poder augmentar la plantilla en determinades àrees per atendre els nous objectius fixats.