Els arquitectes de la desconnexió s'estrenen al Parlament

Carles Viver i Pi-Sunyer, director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, i Víctor Cullell, secretari per al Desenvolupament de l'Autogovern, preparen una compareixença de perfil baix a la comissió d'afers institucionals | L'assistència dels dos responsables governamentals a la cambra és a petició del PSC

Carles Viver i Pi-Sunyer, en una reunió amb Carme Forcadell
Carles Viver i Pi-Sunyer, en una reunió amb Carme Forcadell | ACN
13 de desembre del 2016
Actualitzat el 14 de desembre a la 13:55h
La comissió d'afers institucionals del Parlament serà l'escenari, aquest dimecres, de la compareixença de dos dels principals arquitectes de la desconnexió. A partir de les dotze del migdia està previst que Carles Viver i Pi-Sunyer, director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, i Víctor Cullell, secretari per al Desenvolupament de l'Autogovern, responguin les preguntes dels diputats en relació a quin és el camí que traça la Generalitat cap a la independència. La compareixença la va demanar el PSC i, segons fonts consultades, els dos dirigents tenen intenció de mantenir un "perfil baix" en les explicacions.

Serà la primera vegada en aquesta legislatura que Pi-Sunyer i Cullell donen explicacions al Parlament en aquesta legislatura. El primer va ser president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), mentre que el segon -un dels quadres joves més destacats del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat)- va ser el secretari d'aquest organisme. El CATN, al llarg dels seus mesos d'història, va elaborar 19 informes sobre la viabilitat d'una Catalunya independent.
 

Josep Rull, Marta Rovira, Carles Viver i Pi-Sunyer, Carme Forcadell, Muriel Casals i Carles Puigdemont, presentant el 'Full de ruta cap a la independència' de Junts pel Sí. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


L'oposició, especialment el PSC, el PP i Ciutadans, tenen intenció de preguntar quina és la feina exacta que desenvolupen aquests dos responsables governamentals. També pretenen conèixer quina és la situació exacta dels informes sobre la transitorietat jurídica. Pi-Sunyer va ser l'encarregat de redactar el programa electoral de Junts pel Sí en aquella part que feia referència als passos legals a seguir per proclamar la independència.

Responsabilitats compartides

La feina de la preparació de les estructures d'estat, des que Carles Puigdemont va arribar a la Generalitat, es reparteix entre Presidència i la vicepresidència que ocupa Oriol Junqueras. Sota el comandament del líder d'ERC s'hi desplega l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, que dirigeix el politòleg Josep Maria Reniu. Aquest pol d'organismes treballa amb la màxima discreció per definir el camí cap a la desconnexió, i també va ser una peça clau a l'hora de fer informes sobre la viabilitat del referèndum.

Pi-Sunyer, tal com va avançar NacióDigital, ja està fiscalitzant les conselleries per tal de determinar en quin estat exacte es troben les estructures d'estat que depenen de cada departament. La seguretat i les fronteres són dues de les qüestions que més preocupen uns arquitectes del procés que aquest dimecres s'estrenen al Parlament.