​La síndica de Barcelona alerta del retard de l'actuació en casos de síndrome de Diògenes

Maria Assumpció Vilà obre una actuació d'ofici després d'analitzar quatre queixes per la lenta resposta municipal en atendre les demandes veïnals de netejar el pis i l'escala comunitària

Redacció
13 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:48h

La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà. Foto: Adrià Costa


La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha alertat que l'Ajuntament actua amb retard davant els casos de veïns que pateixen síndrome de Diògenes. Vilà ha anunciat l'obertura d'una actuació d'ofici per avaluar els protocols d'actuació, després de rebre quatre queixes de ciutadans que han denunciat la manca de resposta del consistori vers les sol·licituds per atendre persones que acumulen brutícia de forma compulsiva. "Són casos que suposen un perill per a la salut pública", ha advertit Vilà, que ha demanat a l'Ajuntament que revisi a fons els procediments establerts fins ara, alhora que ha sol·licitat la incorporació de l'Agència de Salut Pública de la ciutat dins el protocol d'actuació, ha informat l'ACN.

Vilà ha obert l'actuació d'ofici després d'avaluar les queixes rebudes des de quatre comunitats de veïns d'Horta-Guinardó, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Gràcia. Es tracta de casuístiques diferents però la síndica ha apuntat que totes tenen la mateixa base, on un veí pateix síndrome de Diògenes i es demana l'actuació de l'Ajuntament per netejar el pis i l'escala comunitària. Vilà ha afegit que els quatre casos també comparteixen la "pitjor conseqüència": la lentitud de resposta per part de l'Ajuntament.

Neteja tres setmanes després de trobar un veí mort

Així, en una de les queixes gestionades per la síndica, es dóna el cas que la persona afectada per síndrome de Diògenes va morir a casa seva. Malgrat que els veïns van reclamar la neteja de la zona urgentment, aquesta no es va produir fins al cap de tres setmanes. En un altre dels casos, la brutícia acumulada va acabar desencadenant en un incendi, mentre que també s'ha rebut la queixa d'un ciutadà que va demanar la neteja del seu edifici per qüestions de salubritat a causa de l'acumulació de deixalles d'un altre veí. Passats sis mesos, però, l'Ajuntament no havia respòs la sol·licitud.

"Quan es rep la denúncia, la neteja hauria de ser imminent", ha ressaltat aquest dilluns la síndica, apuntant que, si no s'actua, es generen problemes de salut, molèsties i males olors. En aquest sentit, ha recordat que la síndrome de Diògenes comporta diversos problemes de salubritat tant a la persona afectada com als veïns més propers.

Vilà demana la participació de l'Agència de Salut Pública

Per analitzar la situació, Vilà demanarà a l'Ajuntament informació detallada de tots els protocols activats davant de casos de síndrome de Diògenes, amb l'objectiu d'avaluar quina ha estat la coordinació entre els Serveis Socials i els cossos d'emergència i demanar-ne una revisió per garantir una actuació més ràpida. D'entrada, però, Vilà ha considerat "paradoxal" que no estigui establerta la participació de l'Agència de Salut Pública, i ha instat el govern a incorporar aquest ens per poder tractar les persones afectades.

La defensora dels ciutadans també ha senyalat que hauria de ser l'Ajuntament qui actués de forma subsidiària en la neteja de les comunitats de veïns on un dels residents pateixi síndrome de Diògenes, en el cas que la resta de propietaris de la finca no assumeixin aquesta tasca.
Arxivat a