La mesa del Parlament ajorna la votació sobre la reprovació dels diputats de la CUP

El PP demana que els diputats anticapitalistes siguin amonestats perquè entenen que trencar fotos del rei suposa "incomplir" el codi de conducta del Parlament | Els possibles càstigs poden anar de l'amonestació pública a multes d'entre 600 i 12.000 euros i, en els casos més greus, la suspensió temporal

La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts | ACN
13 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:20h
La roda de premsa dels diputats de la CUP estripant fotos del rei ja està en mans de la fiscalia i ha sacsejat la reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts. Si bé l'òrgan tenia a la seva agenda fixar l'ordre del dia del ple dels pressupostos que es celebrarà la setmana que ve, el PP ha demanat que siguin reprovats tots els càrrecs parlamentaris de la CUP que van protagonitzar aquest acte de protesta per solidaritzar-se amb els detinguts per haver cremat fotos del monarca. La mesa, però, ha decidit ajornar aquesta decisió fins a la setmana que ve per no alterar el seu pla de treball. "La setmana que ve debatrem si s'inicia o no un procediment que és garantista", ha explicat el vicepresident primer de la mesa, Lluís Corominas. La reprovació als diputats prevista pel codi pot anar des de l'amonestació pública a multes d'entre 600 i 12.000 euros i, en els casos més greus, la suspensió temporal del càrrec.

"La llibertat d'expressió és un dret fonamental en democràcia, però té límits, que és el respecte a les persones i a les institucions", ha assegurat el portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, que ha considerat que els diputats de la CUP han "incomplert de forma flagrant" el codi de conducta del Parlament. Segons el dirigent popular, han vulnerat, en concret, els articles 7 i 8 d'aquest codi, que fan referència a "l'actitud exemplar" que han de tenir els càrrecs electes en seu parlamentària i davant dels mitjans de comunicació.

Seguint aquesta mateixa línia de denúncia, Ciutadans també registraran una sol·licitud perquè la mesa determini si la conducta dels diputats de la CUP ha de ser sancionada. El portaveu adjunt de C's al Parlament, Fernando de Páramo, ha demanat "educació i respecte als símbols" al marge de les diferències ideològiques que els grups parlamentaris puguin tenir entre ells. Ha lamentat, en aquest sentit, "l'ambient de crispació" que, al seu judici, s'està imposant en el panorama polític català i ha recordat, per exemple, els atacs que han rebut algunes de les seves seus. 

Emparat per la llibertat d'expressió

Catalunya Sí que es Pot, en canvi, ha defensat que la roda de premsa de la CUP s'emmarca dins de la llibertat d'expressió. El portaveu adjunt de la confluència d'esquerres, Albano Dante Fachin, ha recordat que l'acte dels anticapitalistes s'emmarca en un context de "deriva autoritària" per part d'un govern del PP que ha estat l'autor de la llei mordassa. Des del seu punt de vista, el govern espanyol centra el focus en la crema de fotos del rei perquè no es parli de les retallades en sanitat i educació o del rescat a les autopistes.  

El PSC, per la seva banda, ha lamentat que l'agenda política estigui en aquests moments "focalitzada en l'eix identitari" en comptes de centrar-se en els pressupostos que s'hauran de debatre la setmana que ve. "No som partidaris de seguir en aquesta escalada del conflicte i seguir gesticulant. Ens agradaria que es rebaixés el to i que fos compatible el respecte institucional amb la llibertat d'expressió", ha dit la portaveu del grup socialista, Eva Granados.