La CUP apuja el to i demana la dimissió de Jordi Jané

Vehí responsabilitza els Mossos per iniciar la investigació d'ofici i critica que JxSí no vulgui crear un espai de "gestió política" d'aquests conflictes | Alerta que les detencions d'independentistes que van cremar fotografies del rei poden ser un "element polític a tenir en compte en les negociacions de tot tipus" | Diputats anticapitalistes estripen una foto de Felip VI durant la roda de premsa

Els diputats de la CUP han estripat fotos del rei al Parlament
Els diputats de la CUP han estripat fotos del rei al Parlament | @cupnacional
12 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:07h
La detenció d'independentistes per haver cremat fotografies del rei no ha caigut gens bé en la CUP. Per aquest motiu, la diputada anticapitalista Mireia Vehí ha reclamat aquest dilluns –acompanyada d'altres parlamentaris de la formació- la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, ja que "actua a mode d'autonomia i no d'acord a les circumstàncies excepcionals que viu el país". "El Govern té un problema d'autonomisme i es diu Jordi Jané", ha resumit Vehí, que ha reclamat que "cal disposar totes les conselleries en clau de construcció de República catalana". La CUP no ha posat terminis a la petició, però ha apuntat que "el setembre està a la cantonada", en relació a la data prevista per a la celebració del referèndum. Durant la roda de premsa, els diputats han estripat una fotografia de Felip VI.
 
Així, per bé que ha començant denunciant "la repressió derivada del conflicte polític entre un estat espanyol monàrquic", ha volgut "responsabilitzar el cos dels Mossos d'Esquadra" per les detencions, ja que han tingut lloc "arrel d'una actuació d'ofici del cos l'11 de setembre", quan es van cremar les fotografies, durant l'acte polític de l'esquerra independentista. Tot i això, Vehí ha avisat que ni el govern espanyol "ni la conselleria de l'Interior aturaran el referèndum".

Cap espai de gestió polític del procés de judicialització

D'aquesta manera, ha insistit que "el procés de gestió de les detencions no ha estat del nostre agrat, com amb el cas de l'alcaldessa de Berga, no és manera de procedir en clau de procés d'independència". Així, ha denunciat que hi ha hagut "zero gestió política", per bé que ha assegurat que van reclamar a Junts pel Sí un espai comú per gestionar políticament aquests casos de judicialització del procés, però aquest no ha existit, i ara han volgut deixar clar que posen "en qüestió les persones al capdavant dels Mossos i del departament d'Interior", les quals "no són les adequades".

I és que, segons la diputada anticapitalista, en un "moment de construcció democràtica, no estan a l'alçada" i, en canvi, reclama un conseller de l'Interior "disposat a assumir el conflicte democràtic de l'Estat i no a funcionar com si això fos un procés de gestió d'autonomia com fa deu anys". "Reivindiquem la desobediència com a mecanisme de construcció de la República catalana", ha deixat clar, així com ha reconegut que "desobeir la monarquia té conseqüències" i ha afegit: "Estem orgulloses, ho tornaríem a fer, no tenim por i no tenim rei!".

Unes divergències que caldrà tractar en la cimera del referèndum

Així mateix, preguntada per si aquest conflicte tindria repercussió en la negociació dels pressupostos, Vehí ha reconegut que aquest serà un "element polític a tenir en compte en les negociacions de tot tipus". Així mateix, també ha avançat que "segurament hi haurà d'haver l'abordatge del conflicte polític amb l'Estat" durant la cimera del referèndum del dia 23, i ha reclamat "més valentia" a forces com ERC –que ha justificat el paper dels Mossos-, però també en altres àmbits com el de la fiscalitat.