Domènech considera «inhabilitat» el diàleg que el govern espanyol ofereix a Catalunya

ERC defensa el paper dels Mossos i assegura que en el nou Estat que vol construir "en cap cas es reprimiria d'aquesta manera la llibertat d'expressió"

Xavier Domènech, en roda de premsa
Xavier Domènech, en roda de premsa
12 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:20h
El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha lamentat les "detencions polítiques" que s'han produït dels cinc investigats per haver cremat fotos del rei i que van fer cas omís a la citació judicial. Un d'ells és el cap de l'oposició de Santa Coloma de Gramenet, que  és regidor i portaveu de SOM Gramenet. Considera que aquesta actuació "inhabilita qualsevol legitimitat" del diàleg que el govern espanyol ofereix a Catalunya. 

Domènech ha insistit que a les detencions se suma que a hores d'ara hi ha 32 normatives catalanes aprovades pel Parlament impugnades davant del Tribunal Constitucional i que a Catalunya hi ha representants polítics imputats per impulsar el procés sobiranista. "Estem vivint una judicialització de la política constant", ha sentenciat. El líder d'En Comú Podem ha fet notar que aquesta actitud del govern espanyol està tenint una afectació en la forma d'actuar de la justícia sense precedents en altres països. Ha posat com a exemple la reforma que s'ha fet del TC i que li dóna facultats per inhabilitar sine die un representant polític "sense causa penal associada". Aquesta situació, ha subratllat Domènech, té "molt poc a veure amb els fonaments jurídics d'un estat de dret". 

Derogar la reforma aplicada al TC seria, ha dit Domènech, una mostra per afavorir "un diàleg real" i ha considerat que aquesta opció és possible si el PSOE està disposat a votar perquè es deixi sense efectes aquesta reforma. "Diàleg i imposició no poden anar junts", ha etzibat.

Un Estat on "no es reprimeixi la llibertat d'expressió"

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha defensat el paper de la policia catalana i de les institucions. "No podem demanar als Mossos que facin política, ho han de fer els polítics, i el que tampoc no podem demanar és que renunciïn a unes funcions que tenen delegades", ha apuntat, en relació al paper com a policia judicial, ja que, si el que es vol és "exercir tota la sobirania", no troba convenient retornar "aquelles petites parts que ja tenim".

Malgrat tot, ha assenyalat que això no treu que trobin "desproporcionat que es jutgi amb aquesta severitat una crema de fotografies" i ha assegurat que l'estat que imagina ERC "en cap cas reprimiria d'aquesta manera la llibertat d'expressió". Per aquest motiu, ha mostrat el suport als detinguts i ha confiat que aquest fet no dificulti la negociació dels pressupostos, els quals ha tornat a afirmar que "són els millors possibles amb les eines que tenim avui, entenem que aquest soroll que hi ha entremig no hauria d'afectar".