Un manifest reclama eliminar els noms de carrers franquistes de Lleida

Lluís Llach, Gabriel Rufián i Anna Gabriel, entre els 120 noms que donen suport a la iniciativa

09 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:26h
Històrics militants del PSUC han assistir a la lectura del manifest
Històrics militants del PSUC han assistir a la lectura del manifest | Àlvar Llobet
Rosa Peñafiel, néta de l'històric sindicalista lleidatà Antonio Cantano, i la historiadora Antonieta Jarne, han presentat aquest divendres el manifest Per una Lleida lliure de Franquisme, que demana que s'elimini del nomenclàtor dels carrers els personatges lleidatans vinculats a la dictadura. El manifest compta amb 120 adhesions, entre elles les dels diputats Lluís Llach, Anna Gabriel i Gabriel Rufián, així com els col·lectius Amical Mauthausen i Òmnium Cultural, entre altres. 

​L'articulat demana la retirada dels noms franquistes en compliment de la llei 52/2007 de Memòria Històrica i la moció 9/XI del Parlament de Catalunya, una petició que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, es nega a acceptar ja que, segons ha argumentat, "la gran campanya per eliminar els carrers amb noms franquistes es va fer als anys 80". El manifest insisteix en la necessitat de convertir Lleida en una ciutat lliure de carrers en noms franquistes. 

La família de Cantano es nega a que el consistori li dediqui un carrer, tal com ho tenia previst, si abans no retira del nomenclàtor de la ciutat els noms franquistes. Peñafiel ha reconegut que la seva família defensa aquests postulats "per dignitat", una afirmació que ha reblat Jarne, que ha vinculat la negativa del govern de la Paeria de Lleida als vincles d'amistat entre els governants de la ciutat i les personalitats franquistes que tenen un carrer. 
 

Manifest a favor de retirar els noms franquistes dels carrers de Lleida