Pressupostos 2017

JxSí i la CUP debatran tres vies per aprofitar els 219 milions extres en el pressupost del 2017

Un cop el projecte de comptes superi el debat a la totalitat, el tràmit parlamentari no pot modificar el sostre de despeses i d'ingressos

El Govern prefereix no modificar la seva proposta i guardar els nous recursos per afrontar possibles situacions sobrevingudes

Els partits també podrien preveure un nou fons per a polítiques socials amb els nous marges o reduir els impostos a les rendes baixes

Per què Puigdemont va anunciar 2.000 nous mestres i els pressupostos en preveuen 3.599 més?

| 11/12/2016 a les 20:00h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Política, impostos, Parlament de Catalunya, dèficit públic, Pressupostos 2017, despesa social
Romeva i Gabriel conversen amb Puigdemont de fons | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/12/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va sortir poc satisfet de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de la setmana passada. Malgrat anar-hi a defensar que a les comunitats autònomes els pertocava un topall de dèficit de l'1,18% del PIB el 2017, va trobar que PP i PSOE ja havien pactat que el sostre se situaria en el 0,6%, només una dècima per sobre del que tenia previst el govern espanyol amb anterioritat. Una quantitat insuficient per a la Generalitat, però que és lleugerament superior respecte la que partia i amb la qual el mateix Junqueras va elaborar el projecte de pressupostos del següent exercici. De fet, aquesta dècima de més equival a uns 219 milions d'euros extres per a l'executiu català, però aquests no es podran plasmar directament en els comptes un cop aquests superin el debat a la totalitat -i el Govern tampoc no ho vol-. Tot i això, hi ha tres vies per aprofitar aquesta quantitat i que els diversos grups -sobretot Junts pel Sí i la CUP- hauran de calibrar.

La impossibilitat de variar el sostre d'ingressos i despeses dels pressupostos un cop aquests inicien la tramitació parlamentària va ser l'argument que va esgrimir la CUP per vetar d'entrada el projecte de comptes del 2016. Tal com reflecteix el reglament del Parlament, si el text del Govern supera el debat a la totalitat -com la CUP ja ha dit que permetrà el 20 de desembre-, "es tenen per fixades la previsió d'ingressos i la despesa global màxima que resulti del projecte presentat, i la distribució d'aquestes per seccions". És a dir, que els grups ja no podran proposar des de llavors increments o reduccions globals dels ingressos o les despeses, ni tan sols esmenes en la despesa total d'un departament i, com a molt, podran redistribuir internament entre els diversos programes i capítols de cada conselleria les partides que hi tenen previstes. El marge de maniobra és escàs, però existeix per les següents tres vies, les quals encara no han estat abordades formalment per part del Govern i la CUP:

1. Mantenir el projecte de llei. L'opció preferida pel Govern passa, a hores d'ara, per no adaptar els pressupostos del dèficit previst en el projecte del 0,5% a un amb un dèficit del 0,6%. Això és així perquè Junqueras va quadrar els comptes amb diverses incògnites encara obertes i que poden requerir cert marge de maniobra durant l'exercici. Així, el Govern ha previst una bestreta de transferències de l'Estat 240 milions d'euros superior a la previsió anunciada pel ministeri d'Hisenda, segons va revelar l'Ara. L'executiu català defensa que el seu càlcul és més precís i inclou una previsió més acurada de creixement del PIB, i confia que el govern espanyol refaci els comptes ara que ja no està en funcions, però no en té cap certesa. De no ser així, els 219 milions de coll provinents de la dècima de dèficit de més serviria per quadrar el topall del 0,6% en cas que no arribessin totes les bestretes que preveu Junqueras.

Per altra banda, la Generalitat té altres motius per desitjar gaudir de cert marge. Fonts del departament reconeixen que veuen complicat poder recaptar el nou impost de les begudes ensucrades, un cop el ministeri d'Hisenda ha creat un tribut quasi idèntic per ocupar aquest espai fiscal, cosa que evita una recaptació de 41,3 milions. Tampoc no tenen clar que tingui futur el nou impost a les nuclears (com a mínim, temen que pugui ser impugnat i suspès temporalment), el qual precisament ha de servir per esquivar l'anul·lació del Tribunal Constitucional d'un tribut similar i que ha de reportar uns 62,8 milions.

Els pressupostos també inclouen unes majors partides per a les noves competències dels Mossos, però aquestes només arribaran si es convoca la Junta de Seguretat de Catalunya, la qual no es reuneix des del 2009. Aquests ingressos que perillen o la necessitat de preveure el pagament de certa despesa desplaçada d'exercicis anteriors d'àrees com la de salut són el que fan que el Govern recomani "prudència total i absoluta" i reservar els 219 milions extres en el fons de contingència, per a eventuals necessitats sobrevingudes.
 

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, conversant al Parlament amb Benet Salellas, un dels negociadors pressupostaris de la CUP. Foto: Adrià Costa


2. Incrementar el sostre de despesa. Formalment, l'admissió a tràmit del projecte de pressupostos impedeix elevar el sostre de despesa global o d'algun departament. Tot i això, aquesta prohibició es pot driblar per dues vies: una d'elles durant la tramitació parlamentària i una altra un cop s'ha aprovat el text. En aquest segon cas, l'opció passa perquè, just després de validar els pressupostos, Junts pel Sí i la CUP impulsessin una modificació pressupostària que inclogués els nous recursos provinents del major dèficit permès. També hi podrien preveure la recaptació del nou impost sobre béns no productius, el qual es tramita en paral·lel i que encara no té un impacte previst. De fet, els dos grups ja van avalar el febrer esmenar parcialment els pressupostos prorrogats del 2015 per augmentar el salari dels empleats públics un 1%.

D'aquesta manera, per exemple, la CUP podria forçar la inclusió de més recursos a la conselleria d'Ensenyament -àmbit on reclama un viratge i més despesa-, entre d'altres. El portaveu nacional de la USTEC, el principal sindicat de l'ensenyament, ja va reclamar en un article de NacióDigital que s'incrementés la plantilla de docents en 6.000 places més per donar suport als comptes, una reivindicació que xifra en 80 milions -molt per sota dels 219 milions extres ara disponibles-, mentre que el projecte de llei augmentava la plantilla en 3.599 places.

L'altra via passaria perquè, durant la tramitació parlamentària, els dos grups incloguessin un nou article en l'articulat de la llei preveient la creació d'un fons amb els recursos addicionals a disposició arran de l'augment del sostre de dèficit -o també del nou impost sobre béns no productiu-. Els pressupostos del 2015, de fet, ja incloïen un apartat com aquest que preveia un fons extraordinari per a polítiques socials dotat amb 100 milions d'euros provinents de la reducció del cost del deute, els quals fins i tot estaven distribuïts en 18 mesures diferents. Com que CiU i ERC no van pactar el projecte de llei original perquè les seves relacions no passaven per un bon moment, aquestes quantitats no constaven en la despesa prevista per als departaments i es van afegir amb aquesta fórmula durant la tramitació parlamentària, de manera que suposaven un mandat polític per al Govern per gastar aquests recursos en les àrees indicades. Junts pel Sí i la CUP podrien buscar una entesa similar per incloure els 219 milions extres i fins i tot delimitar quines polítiques concretes servirien per finançar.

3. Retallar impostos a les rendes baixes. L'augment del marge de dèficit es pot omplir incrementant la despesa, però també reduint els ingressos. Com que aquest segon apartat ve determinat sobretot per la normativa de la llei d'acompanyament dels pressupostos -on s'hi inclouen totes les modificacions tributàries- i aquesta es debat en global i en paral·lel, el marge de maniobra per distribuir l'origen dels recursos de la Generalitat és major que amb les despeses.

D'aquesta manera, que s'apugi el sostre de dèficit implica que l'Estat pot finançar més despeses del Govern a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA) -el qual només cobreix el dèficit permès pel ministeri- i, per això, el Parlament podria aprovar esmenes que incrementessin la partida d'ingressos provinents de préstecs d'altres administracions i es reduïssin en igual mesura les que arribessin d'altres tributs sobre els que pogués legislar -mantenint així el còmput global d'ingressos-. Una opció podria ser modificar l'IRPF, amb una reducció dels tipus per a les rendes baixes, una reivindicació en què estan d'acord tant Junts pel Sí com la CUP. Difícilment els anticapitalistes acceptarien rebaixar cap altre tribut, ja que, de fet, el cert és que reclamen que la resta s'apugin. Sigui com sigui, aquesta és una opció poc viable i que els diversos actors no es plantegen encara.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

El que Espanya s'endú en cinc dies
Anònim, 11/12/2016 a les 22:25
+44
-14
Si tenim en compte que cada dia surten de Catalunya 44 milions que no tornen (surten més, em refereixo a la diferència que Espanya es queda i no torna), podem veure que aquesta quantitat que ens sembla alucinant es l'equivalent al que Espanya s'endú de Catalunya cada 5 dies.

Em sembla que molts catalans encara no són conscients de com seria de rica una Catalunya lliure d'Espanya, sembla fins i tot que ens faci por dir-ho.

Curiosament, els espanyols sí que són conscients d'aixó, i per aixó mateix la idea d'una Catalunya independent els hi fa la ràbia que els hi fa.
És clar que si !
Anònim, 12/12/2016 a les 01:17
+35
-12
El company de les 22:25 ho explica de manera breu i molt encertada.
Jo afegiria més: l'idea d'una Catalunya independent fa molta ràbia als espanyolets però sobretot molta por perquè si marxem estan perduts.
QUIN MILLOR REPARTIMENT A TRES VIES!!!!!
Anònim, 12/12/2016 a les 07:00
+15
-33
JXSI, ERC I LA CUP, JA ELS TENIM REPARTITS!!!!!!!!
al de les 07.00
ansole, 12/12/2016 a les 08:32
+32
-13
A tu t'agradaria mes el repartiment actual, 1/3 per CNI , 1/3 per propaganda contra Catalunya i 1/3 per inversions per anar contra Catalunya.
Cada cop es veuen mes "plumeros"
avam
Anònim, 12/12/2016 a les 08:53
+18
-30
per el que diu dels 44 millons que no tornen cada dia, tu deus ser de l'escola d'en Junqueras, el showman de les xifres, aquell que borrell va donar un repas.. i encara algún segueix erre que erre, com un que vaig llegir ahir que parlava del limit de solidaritat dels landers alemanys.. nores.. un show.

Una cosa mes, dia 1, Avui es el primer dia desde 2012, que en tota la pagina web de nació digital, en gran, no he vist cap noticia separatista, despres d'anys de assetjament mediatic, surten noticies normals i habituals, no el bombardeig mediatic al que alguns medis ens tenen acostumats. Aixó vol dir.. que el separatisme... esta d'hores baixes..

per cert, llegiu la vanguardia digital avui... surten unes enquestes.. i unes xifres... molt maques per al separatisme..

Si, abans de que ho digueu, soc unionista, del que veu germans a banda i banda, i vol treballar per un pais millor, i que quan veu un andalus veu un company, no un pobre noi que em roba i esta subvencionat.

hi ha que ser menys aferrat, tota la vida hi ha hagut jugadors que aporten mes a un equip perque tenen mes qualitat, regions alemanes mes riques que aporten mes al conjunt..
En canvi aquí, quatre iluminats van començar amb l'espanya ens roba, i a inventar-se xifres.. i així li ha anat al separatisme.. desde el moment en que va abandonar el "romanticisme", es a dir, el separatisme per ideals..

Gràcies nació digital per publicarme el comentari, la discussió politica i diferents punts de vista, es sana.

Salut.
Cuando venda este cántaro de leche...
Anònim, 12/12/2016 a les 09:29
+15
-30
219 millones / 5 millones por referendum = ¡tenemos para 43 años de referendums! Y todavía sobran 800.000 euros para financiar a la ANC. Ho tenim a tocar!! (els milions, vull dir).

Respecto a la soberbia obscena de los comentarios que pululan por aquí, acerca de "lo ricos que seremos cuando nos independicemos", da la sensación de que es necesaria más literatura clásica en la enseñanza, en concreto el cuento de la lechera o la fábula del estómago independentista y la comida.
¿Sabéis porque un independentista catalán mira al cielo y sonríe cuando hay un relámpago? pues porque cree que Dios le está haciendo una foto.
La gran mentira
Anònim, 12/12/2016 a les 11:15
+15
-26
Totalment d'acord amb el coemntari de les 08:53, encara hi ha gent que es creu les grans mentides sobre el "ens roben!!" i les xifres que donen sense cap argumentació ni res al darrere que minimament ho justifiqui. Veure Borrell VS Junqueras. El que hi ha es una transferencia de regions mes riques a mes pobres, com també hi es a Alemanya, i dins la UE mateix, que es pot limitar? si, que es pot negociar? si, es pot fer, pero el que no es pot fer es mentir d'aquesta manera sense aportar cap docuemntació que ho justifiqui. Als catalans que pensem per nosaltres mateixos no ens podeu enganyar.
Lo ricos que seremos cuando nos independicemos
Americo Vespucio era catalán, 12/12/2016 a les 11:19
+15
-29
Ese es el mantra que repiten los pastores de cabras y agricultores de la Cataluña profunda o sea la mayoría indepe.
@11:19 Soc de ciutat, i només....
Pel, Americo Prepucio, 12/12/2016 a les 13:33
+4
-0
......conec una cabra, i ves per on l'empren el uniópates, com tu, a certes desfilades. Pobra cabra.
Comentaris espanyoleros molt indicatius
Anònim, 12/12/2016 a les 15:01
+12
-0
Quina meravella, veure tots aquests comentaris espanyoleros despotricant contra el que ha escrit el primer, on es diu que una Catalunya independent seria rica. Aquests despotricaments estan en la linea de altres lectures que he fet de comentaris en altres diaris i converses que he presenciat: pots parlar d'independencia, de si Espanya es la nacio mes antiga del mon o si no ho es, de si els pobles tenen dret a decidir o no, de si un referendum seria constitucional o no, etc., pero quan els espanyoleros es posen rabiosos a tope es quan els hi dius aixo de que una Catalunya independent seria molt rica, i molt em temo que es posen aixi perque en el fons saben que es veritat.
a pendra pel cul...........
i8, 12/12/2016 a les 17:13
+7
-1
jo no hem sento español,ja desde petit i tinc cincuanta anys ...perduts en aquesta merda de pais que es diu ESPAÑA..........i com que ESPAÑA no te cullons de canviar ,ha arribat l hora de cardar el camp....a PART PER QUE HEM DE VIURE MISERIA A CATALUNYA.........per que ells ho volen.....la mala llet arribara i si per fer la truita s han de trencar els ous del qui sigui es trencaran ..........
es lo que hay
Anònim, 12/12/2016 a les 17:31
+3
-12han querido decir:


debatiran tres vías para aprovecharse de los 219 millones extras en el presupuesto de 2017, es decir , como comerselos.
pobres desgraciados
Anònim, 12/12/2016 a les 17:34
+3
-17
Lo que España se lleva en cinco días
Anónimo, 11/12/2016 a las 22:25

es que los demas no son tan cortitos como tu y saben que esos millones que se lleva españa , en realidad salieron de alli muchisimos mas con las ventas de vuestros productos , bancos , empresas , etc, etc, algo que si se corta sera la miseria de cataluña.
PSOE y PP la misma mierda es.
Anònim, 12/12/2016 a les 17:49
+6
-14


todo el mundo sabe que españa esta colonizada por los catalanes , empresas gasisticas y electricas sin tener una gota de gas, carbon o petroleo y apenas unos pantanos, (simples especuladores), bancos por toda españa robando , (como todos los bancos o mas, pero quiero que me roben los mios si no puedo evitarlo , no los de cataluña, vamos , como los castellanos en la guerra de los comuneros), medios de comunicacion dominados por catalanes haciendo de quintacolumnistas(no todos pero se queda uno de piedra cuando alguien como PERET que hizo peliculas hasta cantando en catalan en tiempos de franco , puig corvet , diango , etc , etc, y otros muchos resulta que ahora no eran españoles) por españa para la secesion de cataluña, miles de periodistas catalanes en toda clase de medios informativos españoles , miles de catalanes en empleos publicos a lo largo de toda la geografia española mientras yo en españa mi pais no puedo aspirar a un puesto en cataluña, , millones de productos fabricados y cotizando en cataluña vendidos por toda españa lo que supone miles de millones de euros, cientos de multinacionales instaladas en cataluña con el pensamiento en la cercania a europa y la venta a 40 millones de consumidores en españa 13 en portugal y tropecientos en africa, empresas de todo tipo con domicilio en cataluña y sacando dinero a los españoles , editoriales catalanas vendiendonos hasta la historia de españa por fasciculos y en español que ya manda webos , etc, etc, ¿y todavia tengo que estar yo preocupado porque se independice cataluña ?, ja, ja, ja, y con el pais vasco mucho menos puesto que solo es sentimentalismo , no aportan nada a españa . a mi lo que de verdad me preocupa son los gobiernos pusilanimes (el PP en breve volvera a hablar catalan en la intimidad , ya no engañan a nadie y hay que botarles)que tenemos y que algun dia les daran la independencia como primos (los primos los españoles como puede verse) hermanos para que puedan seguir en la UE, QUE SIGAN COLONIZANDONOS y hasta que el FARSA siga en la liga española ,
A l'anònim de les 17'49
Anònim, 13/12/2016 a les 08:52
+11
-0
Es increible el despilfarro de las radiales de Madrid.
Cuando aun trabajaba, iba con cierta frequencia por motivos laborales a Madrid.
Hace de ello casi 20 anos, en los circulos funcionariales ya se hablaba del pelotazo...
Madrid tiene el doble de infrastructuras viarias que Londres o Paris, que tienen tres veces mas
Poblacion...
Mientras tanto aqui en Catalunya sufrimos la falta de infraestructures, y las que tenemos de peaje o en mal estado.
Solo con la independencia podremos cubrir nuestras necesidades de todo tipo.
Queremos libertad y Justicia social YA!!!
Visca Catalunya Lliure!!!
Anònim de 17'49
Anònim, 13/12/2016 a les 08:53
+11
-0
Aquest estat és un instrument al servei de les classes privilegiades de Castella i Andalusia. Després del "pelotazo" del Castor, ara pagarem les radials de Madrid... i el que els doni la gana. Florentinos, Koplowitz, Albertos i una colla d´impresentables viuen magníficament de xuclar la mamella de l´estat.
I, com que és un estat deficitari, qui paga som sempre els mateixos: catalans... valencians i balears!!
Haurien de voler marxar amb nosaltres, evidentment, però es veu que encara no en tenen prou.
Sigui com sigui, NOSALTRES SÍ QUE HEM DE MARXAR!!! I RÀPID!!!
anònim de les 17'49
Anònim, 13/12/2016 a les 08:57
+11
-0
Peatges:

- Barcelona-Alacant: 72 euros
- Madrid-Alacant: 0 euros

- Barcelona-Santander: 112 euros
- Madrid-Santander: 0 euros

- Barcelona-Saragossa: 51 euros
- Madrid-Saragossa: 0 euros

Els catalans hem i estem finaçant les autopistes fallides, els rescats d'aquestes i les autovies gratuïtes de l'estat i a canvi què rebem: calla i paga!

Prou de prendre'ns el pèl! Independència per decidir el que fem des d'aquí amb el nostre PIB, impostos i ingressos ja! INDEPENDÈNCIA!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
Oriol March
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira
01/01/1970
Els republicans obtindrien 38 diputats, segons el sondeig del rotatiu | Junts per Catalunya, C's i PSC empatarien a 25 escons i la CUP n'aconseguiruia entre 7 i 8
Un dels cuiners del Fòrum Gastronòmic, en plena feina | J.M. Gutiérrez
01/01/1970
Recull de les millors imatges de J.M. Gutiérrez
Un dels cuiners del Fòrum Gastronòmic, en plena feina | J.M. Gutiérrez
01/01/1970
Recull de les millors imatges de J.M. Gutiérrez
Un cartell a la conselleria de Justícia, demanant l'alliberament de Mundó | Twitter @oburgada
01/01/1970
El conseller de Justícia insta a anar a votar el 21-D
Robert Muggah | Adrià Costa
Karma Peiró | 1 comentari
01/01/1970
El politòleg i urbanista opina que "les nacions no poden reduir-se a fronteres rígides, són una expressió diària de «consentiment»|El fundador de l'Institut Igarapé i un dels principals ponents de l'Smart City Expo explica que els grans reptes de les ciutats del futur seran les migracions i l'ús de la tecnologia en temps real
Vladimir Putin i Mariano Rajoy | Europa Press
Roger Pi de Cabanyes | 6 comentaris
01/01/1970
Els interrogants creixen per la magnitud de les afirmacions i per la manca de concrecions de l’executiu espanyol | El govern espanyol haurà d’acabar fonamentant la denúncia de la ingerència russa si no vol caure en el descrèdit a Europa i a Catalunya