Antoni Abad anuncia que optarà a presidir Foment dies abans de la possible expulsió de la Cecot

La direcció de la patronal vallesana ha mantingut tensions amb l'organització empresarial liderada per Joaquim Gay de Montellà sobre el dret a decidir

07 de desembre del 2016
Actualitzat el 08 de desembre a les 8:58h

Antoni Abad. Foto: Adrià Costa


Antoni Abad, president de la patronal vallesana Cecot, optarà a la presidència de Foment del Treball. Segons ha informat l'organització empresarial a través d'un comunicat, Abad va rebre el suport unànime de Cecot en la reunió celebrada el 30 de novembre. "Cal obrir més Foment del Treball i donar espai a la participació de tots aquells que vulguin aportar idees i projectes que siguin beneficiosos per a les empreses i la societat en el seu conjunt i que estic segur que seran molts", assegura el dirigent empresarial en el mateix comunicat.

Què hi ha al darrere d'aquesta decisió del president de la Cecot? Dilluns vinent, es reuniran la junta i l’assemblea de Foment del Treball. Algunes fonts donaven per molt probable la decisió d’expulsar la Cecot i des de Foment es considera que la decisió d’Antoni Abad respon també a un intent de sortir al pas d'aquesta possibilitat i, potser, intentar aturar-la.

Encara falten dos anys per a les eleccions a la direcció de Foment del Treball. Ja hi ha hagut els primers moviments de cara a la successió, com ja va informar NacióDigital, però de manera encara embrionària. Ara, des de Foment, s’observa amb sorpresa l’anunci d’Abad. Aquesta tarda, persones de la patronal catalana comentaven que amb el seu anunci, la direcció de Foment ha de gestionar una papereta difícil. Una sanció, o fins i tot l'expulsió de la Cecot quan el seu president ha anunciat que vol ser candidat a presidir Foment, no és fàcil. 

Defensor del sobiranisme i amb bones relacions amb el Govern, Abad ha tingut disputes amb Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball. "Les estructures verticals han estat clarament abandonades per ineficients i ineficaces, en favor d'estructures horitzontals i en xarxa que projecten les organitzacions cap al futur. Ha arribat el moment de que aquests mateixos principis siguin aplicats també", assegura el president de Cecot.

Un conflicte que ve de lluny

Les tensions entre Foment del Treball i la Cecot s’arrosseguen des de fa temps. Des de la patronal que dirigeix Joaquim Gay de Montellà, s’acusa l’organització terrassenca d’ultrapassar els límits de la seva àrea territorial i d’actuar, en la pràctica, com una patronal paral·lela. També s’han plasmat discrepàncies de tipus polític entre les dues corporacions. Mentre Foment ha mantingut en tot moment una actitud reticent al procés sobiranista, la Cecot ha adoptat una posició de suport envers el dret a decidir.

La decisió de la Cecot de celebrar la seva celebració anual, la Nit de l’Empresari, a Barcelona ja va generar molt de neguit en la cúpula de Foment. La darrera edició, a l’Auditori, el 20 d’octubre passat, va tenir lloc ja en plena crisi de relacions entre les dues patronals. En el transcurs de l’acte, en presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Abad va expressar el seu escalf a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va rebre un fort aplaudiment.