L'AMI celebra l'«èxit» de l'obertura de 350 ajuntaments pel 6-D

Millo assegura que no té constància de cap consistori que estigui oferint "serveis habituals i ordinaris" | L'entitat avisa que el delegat del govern espanyol a Catalunya vigila què fan els consistoris per obrir un nou front judicial al país

06 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:30h

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, al centre de la imatge durant el 6-D Foto: AMI


L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) no es refia del nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha aterrat amb voluntat de "diàleg" per trobar una sortida al procés independentista. "Tenim constància que, malgrat el canvi de delegat, l'acció de denúncia que fem aquest dimarts està especialment seguida per l'Estat, per poder obrir un nou front judicial", ha assegurat aquest dimarts la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras. Millo, en canvi, assegura no tenir constància que cap consistori estigui oferint "serveis habituals i ordinaris".

La delegació del govern espanyol a Catalunya analitzarà demà la informació recopilada i serà en aquell moment quan decidiran si s'ha actuat fora de la llei. Millo ha recordat als funcionaris que, per raons ideològiques, poden anar "a mirar papers" a l'ajuntament però en cap cas es pot considerar treballar. "No estan treballant, no és compensable ni recuperable perquè és un dia de festa i seria infringir la llei", ha indicat.

Cap al referèndum

"El camí és votar i que els catalans decidim el nostre futur polític", ha apuntat Lloveras, també diputada de Junts pel Sí i dirigent del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat). Els càlculs de l'AMI són que han participat en la mobilització almenys 350 municipis arreu de Catalunya. Tanmateix, Lloveras ha assegurat que el seguiment pot haver estat molt superior en la mesura que hi ha electes que no formen part dels equips de govern que han anat a treballar i que regidors d'ajuntaments que no són a l'AMI també ho han fet.

Lloveras ha insistit que la Constitució s'ha convertit en una "cotilla" per a la voluntat dels catalans i ha indicat que s'està fent servir contínuament en contra dels interessos de Catalunya. El manifest llegit als municipis adherits a l'AMI assenyala que la norma, que avui compleix 38 anys, es fa servir com un "codi penal" en contra del sobiranisme.

Dia laborable a Òmnium

A través d'un comunicat, Òmnium Cultural ha recordat que fa anys que considera laborables tant el dia de la Constitució com el de la Hispanitat, i ha qualificat de "propagandística" l'anomenada "operació diàleg". "No estan disposats a canviar ni una coma de la Constitució", assenyala l'entitat.