Campanya als mercats de Girona per aferrar-se al «res a celebrar»

Els regidors gironins del PDECat, ERC i la CUP obren portes de l'ajuntament, tot i que sense atendre-hi els veïns, i passen el matí repartint junts propaganda independentista | Denuncien que la Constitució "perjudica i limita" els anhels dels catalans

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, repartint material independentista
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, repartint material independentista | Maria Garcia
Maria Garcia
06 de desembre del 2016
Actualitzat el 07 de desembre a la 13:28h
Són quarts de 9 del matí i la ciutat pràcticament no s’ha despertat. És un dimarts amb regust de diumenge i als carrers només hi ha quatre ànimes matinadores que aprofiten els primers rajos de sol per fer esport o anar a comprar el pa i el diari.

A la plaça del Vi tots els comerços tenen la persiana baixada, excepte un dels bars, que té una sola taula plena: és la que ocupen els regidors gironins del Partit Demòcrata, Esquerra Republicana i la CUP, que han quedat per esmorzar, abans d’encarar una jornada laboral diferent i amb regust reivindicatiu. Són els tres partits que han decidit donar suport a la proposta de l’AMI i que avui no celebraran la Constitució com a protesta.

Un cop pagat l’esmorzar (no sabem si tot junt o per separat), es dirigeixen tots cap a l’ajuntament, a fer la ronda de declaracions a la premsa. L’alcaldessa, la convergent Marta Madrenas, defensa que Girona s’ha afegit a la proposta de l’AMI "perquè és l’única capital catalana desacomplexadament independentista i hem d’estirar del carro".

Cap por del govern espanyol

Per part d’ERC i la CUP, Maria Mercè Roca i Laia Pèlach, respectivament, han al·legat que aquest dimarts s’ha de treballar perquè "no hi ha res a celebrar" i perquè consideren que la Constitució "perjudica i limita els anhels dels catalans". Les tres representants reconeixen que potser hi ha represàlies per part del govern espanyol però que no tenen "cap por".

Un cop acabades les declaracions, entren a l’ajuntament. "Sabeu com s’obre la porta?", "tenim clau?", pregunten els regidors. "Sí, tinc la targeta per obrir", els tranquil·litza l’alcaldessa, que és l’encarregada d’obrir les dues portes. Pugen tots a la sala de juntes de govern, on decideixen, de manera improvisada, com es repartiran i a on faran el porta a porta previst per avui. I és que a Girona els regidors han decidit aprofitar la jornada laboral per explicar als veïns les avantatges de la independència.
 
El republicà Martí Terés repartint propaganda. Maria Garcia

Dos grups políticament plurals

Així, acorden dividir-se en dos escamots: un anirà cap a la zona de l’estació i l’altre al Mercat de la Devesa; i als dos hi haurà representants de les tres formacions polítiques. Fent un passeig des de l’ajuntament, un dels grups, encapçalats per l’alcaldessa Marta Madrenas (PDcat), Martí Terés (ERC) i Laia Pèlach (CUP) arriben al mercat, on es troben amb un públic difícil. I es que la majoria de paradistes i usuaris són castellanoparlants o nascuts a fora de Catalunya. Els regidors han aturat a totes aquelles persones que han pogut i han repartit uns fulletons de l’AMI on s’expliquen 7 raons a favor de la independència.

La resposta dels veïns: diversa i sorprenent. La majoria quan veien una persona que els donava un paper, s’aturaven, però a la que sentien la paraula independència, fugien com si d’una malaltia contagiosa es tractés. D’altres han rebutjat el fulletó perquè asseguren que els sobren raons per ser independentistes. I n’hi ha que no han sabut que havien parlat amb l’alcaldessa de Girona, fins que ha marxat i els ho han dit els periodistes. Sense oblidar els que, aprofitant l’avinentesa, han demanat alguna petició personal a la màxima responsable de l’alcaldia, qui ha respòs amb un somriure "ni trec multes ni faig favors", "doncs molt mal fet!" li han etzibat.
 

Laia Pèlach, regidora de la CUP de Girona, al mercat de la Devesa. Foto: Maria Garcia


"És molt útil i ho hem de fer més"

El regidor de cultura, Carles Ribas, ha estat el primer en acabar amb tots els fulletons que portava, i es que els seus dots comercials han seduït fins i tot als menys partidaris. El republicà Terés i la cupaire Pèlach han escombrat totes les parades, explicant i resolent els dubtes dels ciutadans. I l’alcaldessa de Girona no ha volgut marxar fins a haver repartit tot el material que portava. “És molt útil i ho hem de fer més sovint”, reflexionava a l’acabar.

I es que el rellotge els marcava les presses perquè a quarts de 12h havien de tornar a la plaça del Vi, on les entitats sobiranistes organitzaven l'acte reivindicatiu sota el títol "Escombrem la Constitució"; que ha acabat amb la lectura del manifest impulsat per l’AMI. Un matí laborable però diferent a Girona i que ha servit als polítics per comprovar que encara queden molts dubtes a resoldre i que la millor manera de convèncer és parlar amb la gent de tu a tu.
 
Acte independentista contra la Constitució a la plaça del Vi. Maria Garcia
Arxivat a