El bloc constitucionalista no mostra esquerdes en el debat de la reforma

Rajoy avisa que només acceptarà una reforma cosmètica i que la unitat d'Espanya ha d'estar fora del debat | Fernández desaira el PSC i es nega a que es revisi el concepte de nació i a que Catalunya sigui reconeguda com a tal | C's carrega contra el referèndum català i els dirigents de Podem es queden sols en la recepció al Congrés acceptant-lo | Demanen que la Constitució no perdi suports en la reforma però es deixa al marge els que qüestionen l'actual model d'estat

Acte per celebrar la Constitució espanyola al Congrés
Acte per celebrar la Constitució espanyola al Congrés | Congrés dels Diputats
06 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:23h
El bloc constitucionalista de 254 dels 350 diputats del Congrés que formen el PP, el PSOE i C's gaudeix de bona salut quan d'arribar a consensos sobre la unitat d'Espanya es tracta. A la recepció del dia de la Constitució, aquest dimarts a la cambra baixa, les declaracions dels seus líders han deixat clar que la reforma constitucional és possible i que, fins i tot, té possibilitats de ser abordada aquesta legislatura. Ara bé, la unitat d'Espanya i la seva condició d'única nació de l'Estat no estarà en entredit si es reforma un text que té 38 anys que encara se sacralitza però del que ja espanta menys la reforma.

El més contundent ha estat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha afirmat que abans de posar-s'hi cal tenir molt clar "a on es vol arribar, a què s'està disposat i fins on es vol arribar". "A la vida hi ha determinades operacions de les que cal saber el principi i el final, aquest és un assumpte que vol prudència i no frivolitzar", ha avisat. El líder del PP ha indicat que la reforma és possible però que cal que abans de posar-s'hi estigui clar "que es vol tocar i què no" i que és el que cal preservar. Ell ho té clar: "la unitat d’Espanya, la sobirania nacional, la igualtat, els drets i llibertats, la pertinença a la UE i els pilars bàsics estat del benestar", ha afirmat.

El PSOE no vol canviar l'article de la unitat d'Espanya

Rajoy ha dit que, a partir de les seves línies vermelles, es pot parlar i que la manca de majories no pot ser "obstacle per fer les coses bé". De fet, s'ha mostrat satisfet de l'arrencada de la legislatura i els acords amb el PSOE en temes com el salari mínim o el sostre de despesa. I els socialistes, o si més no la seva actual gestora, estan disposat a respectar-les. El seu president, Javier Fernández, ha explicat que toca "reformar i no canviar" la Constitució. Ha descartat la pretensió del PSC de que Catalunya sigui reconeguda com a nació. "Hi ha una sola nació, que és sobirana, i una única ciutadania. Podem parlar de sentiments, però quan parlem de Constitució i de drets només té un significat nació, que no és altre que de l’article 2, que no volem canviar", ha afirmat el president d'Astúries.

Rivera i Podem, a la grenya per Catalunya

Albert Rivera, de Ciutadans, també ha tancat files amb socialistes i populars en aquest assumpte. "Parlem de modernització i actualització, no de ruptura i l'únic debat possible és el de les reformes polítiques", ha avisat. Rivera s'ha mostrat segur que molts catalans, també independentistes, avalarien la reforma si es canvia el Senat o es limiten els aforaments. El líder de la formació liberal ha deixat anar crítiques soterrades a Podem per defensar el referèndum català. L'han respost Pablo Echenique i Carolina Bescansa (ni Pablo Iglesias ni Íñigo Errejón eren a la recepció), que si bé no han posat el dret a decidir com la gran prioritat política sí que han afirmat que ha de formar part del nou catàleg de drets. "Les nacionalitats han de poder expressar com es volen relacionar en l’estructura territorial del país", ha asseverat.

Absència de representats sobiranistes

Només cinc presidents autonòmics, tots del PP o del PSOE, han assistit a la recepció, on no hi havia ni els líders de Podem ni representants d'ERC, el PDECat o el PNB. La presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, ha dictat un discurs davant els principals representants de la judicatura, la política i l'estament militar. Ha afirmat que les Les institucions "no poden ser part del problema" i que la pervivència del text es basa "en la capacitat de canviar i no caure en l’immobilisme". Però com Rajoy ha aconsellat "prudència" i no reformar la Constitució "al marge de si mateixa". Tots clamen perquè no tingui menys consens que al 1978 i perquè no deixi de ser "la de tots", però ningú compta ja amb els sobiranistes o amb els que qüestionen l'actual estructura territorial de l'Estat.