Els estudiants catalans, per fi per sobre de la mitjana de l'OCDE segons PISA

Els alumnes de Catalunya també superen la mitjana de l’estat espanyol i de la Unió Europea en les tres proves, matemàtiques, lectura i ciències | Japó, Estònia, Finlàndia i Canadà són els quatre països que obtenen un major rendiment general

Les gràfiques sobre l'informe PISA 2015
Les gràfiques sobre l'informe PISA 2015 | Adrià Costa
06 de desembre del 2016
Actualitzat el 07 de desembre a les 11:44h

Estudiants fent els examens de selectivitat a la UVic. Foto: Adrià Costa


L’Informe PISA ha presentat avui els seus resultats i, per primer cop en 12 anys, els estudiants catalans han quedat per sobre de la mitjana de l’OCDE, de l’estat espanyol i de la Unió Europa en les tres categories: tant en ciències com en matemàtiques i comprensió lectora. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha assegurat que els bons resultats avalen "la tranformació dels model educatiu" des de la implantació de la Llei d'educació de Catalunya (LEC) i ha assegurat que les darreres reformes educatives evidencien que “Catalunya va en la bona direcció”. 
 
Així, mentre que la mitjana de l’OCDE en matemàtiques és de 490 punts, Catalunya en treu 500 punts. En el conjunt de l’estat espanyol, el resultat es queda només una mica per sota de la mitjana, amb 486 punts. En comprensió lectora, altra vegada els estudiants catalans se situen amb 500 punts, mentre que la mitjana és de 493 punts. L’estat espanyol treu 496 punts. En ciències, Catalunya se situa amb 504 punts, també per sobre dels 493 punts de l’estat espanyol i de la mitjana de l’OCDE, de 493 punts.
 
D’aquesta manera, tot i que no lidera la classificació de les comunitats autònomes, Catalunya només es queda per sota de Castella i Lleó, Madrid, Galícia, Navarra i Aragó. A més, és la que puja més puntuació en relació amb l’anterior edició. D'entre tots els participants, Catalunya és, juntament amb Portugal, l’única avaluada on la nota ha pujat tant, 12 punts respecte el 2012. Andalusia, Astúries, País Basc i La Rioja han patit, a més, grans davallades dels resultats. 
 
ELS MILLORS RESULTATS DELS DARRERS ANYS
 
 
Japó, Estònia, Finlàndia i Canadà, al capdavant
 
Segons l'informe PISA, a més, hi ha un seguit de països que mantenen el seu lideralitge. Així, per exemple, el rendiment de Singapur en ciències continua superant tota la resta de països i economies analitzades. A més, Japó, Estònia, Finlàndia i Canadà són els quatre països que obtenen un major rendiment general. Els pitjors resultats són per a Mèxic, Turquia, Xipre, Romania, Bulgària, Xile i Grècia.
 
Aquest any, han participat en l’informe PISA més de 72 països, 18.000 centres educatius i més de mig miler d’alumnes de 15 anys d’arreu del món. A l’Estat, la prova es va fer durant el 2015 amb poc més de 37.000 alumnes de 980 col·legis. A Catalunya, els alumnes que van fer les proves són 1.769 de 52 centres educatius escollits aleatòriament. Per primera vegada, tots els estudiants van poder fer els examens per ordinador. Cal tenir en compte, a més, que l'informe PISA no avalua coneixements concrets, sinó la manera com els joves resolen problemes i situacions complexes en els diferents àmbits.
 
ELS RESULTATS CATALANS I DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES

 
La geologia i la biologia, les matèries de ciències amb millor puntuació
 
Així, en l’apartat de ciències, que havia estat tradicionalment fluix, els estudiants catalans sobresurten, sobretot en geologia i biologia, amb 506 punts, mentre que la física és l’assignatura amb una mitjana més baixa, amb 499 punts. Els alumnes catalans també treuen bona nota en recerca científica, disseny, procediment i coneixements teòrics.
 
A més, els estudiants amb nivell més baix només representen el 15,7% del total, mentre que en les proves anteriors superaven de llarg el 18%. De fet, Catalunya se situa la vuitena millor classificada en el percentatge d'estudiants amb notes baixes, a poca distància de països capdavanters com Estònia. Un 77% dels alumnes treuen resultats mitjans i un 6,7% en obtenen notes altes.
 
Un salt endavant en matemàtiques
 
Per primera vegada també, els catalans han obtingut uns molt bons resultats en matemàtiques, per sobre de la mitjana de l’OCDE, de la Unió Europea i de l’Estat. Així, s’ha passat dels 493 punts de l’edició anterior als 500 punts. Per comunitats, Catalunya només està per sota de Navarra, La Rioja, Madrid i Castella i Lleó. En l’àmbit internacional, a més, Catalunya ocupa el quinzè lloc, només per darrere de països capdavanters com Japó, Corea, Suïssa, Estònia o Canadà.
 
D’aquesta manera, els alumnes catalans que treuen pitjors resultats només representen el 17,7% del total, mentre que a l’edició anterior havien arribat al 19%. El 72%, per contra, obtenen resultats dins la mitjana i un 10% en té un nivell alt. Sobre el percentatge d’alumnes amb pitjor nivell, Catalunya es troba en la tretzena posició.
 
Finalment, els resultat de comprensió lectura, assenyalen les xifres de l’informe, es mantenen, tot i que la nota mitjana perd un punt: es passa dels 501 als 500. Catalunya torna a estar per sota de Castella i Lleó, Madrid, Navarra, Galícia, Aragó i Cantàbria. En l’àmbit internacional, ocupa el setzè lloc, però està per sobre de països europeus com Bèlgica, França, Regne Unit, Estats Units, Suïssa o Islàndia. 
 

Consulta totes les dades de l'informe PISA 2015

Arxivat a