Celrà encapçala la desobediència a la Constitució tot i l'«efecte judicial» de Badalona

L'alcalde Daniel Cornellà explica que el seu ajuntament obre les portes el 6-D des del 2012 però que enguany diversos treballadors tenen por de ser "expedientats" després de la denúncia de PP contra els regidors badalonins | La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, demana respecte a la sobirania municipal i els càrrecs electes

Carme Forcadell i Dani Cornellà
Carme Forcadell i Dani Cornellà | Isaac Meler
06 de desembre del 2016
Actualitzat el 07 de desembre a la 13:07h
L'Ajuntament de Celrà ha obert les portes aquest dimarts 6 de desembre malgrat ser el dia de la Constitució. Els set regidors de l'equip de govern municipal de la CUP i quatre funcionaris han realitzat les tasques pròpies d'un dia laborable qualsevol i han atès els ciutadans que s'han acostat al consistori a fer tràmits o preguntes. 

No és un fet insòlit en aquesta localitat del Gironès. Com ha explicat el seu alcalde, Daniel Cornellà, és el cinquè any que l'ajuntament funciona un 6-D. "Vam començar el 2012 i sempre ho hem pactat amb els representants dels treballadors municipals", ha recordat. 

Enguany, però, l'obertura de portes ha agafat més envergadura. El precedent de Badalona el passat 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, i la denúncia del PPper desobediència ha fet créixer el simbolisme de l'obertura. Cornellà ha assegurat que l'"efecte judicial" s'ha deixat sentir i menys treballadors s'han decidit a fer el pas i treballar per por ser "expedientats".
 

L'equip de govern municipal de Celrà, treballant a l'ajuntament. Foto: ACN


La diputada de la CUP al Parlament, Mireia Boya, també ha vingut a Celrà i ha subratllat que el poble "és un exemple entre molts". En efecte, el partit de l'esquerra independentista és present a 148 consistoris dels Països Catalans (146 al Principat) amb 385 càrrecs electes que aquest dimarts treballen. La diputada ha afirmat que és "normal" que molts representants hagin decidit treballar en senyal de protesta contra una "Constitució que està caient a trossos" i que "l'únic que fa es coartar la llibertat poble català".

"Dona, de classe baixa i nació orpimida"

Boya i diversos diputats independentistes i alcaldes de la zona han estat presents a l'acte institucional que ha comptat amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el canvi de nom de la plaça de la Constitució, que ha estat rebatejada amb el de Maria Mercè Marçal. Forcadell ha reclamat respecte a la sobirania municipal i als càrrecs electes que han decidit treballar i ha iniciat el seu discurs recordant els versos més famosos de la poeta: "A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel".

"Aquests versos han inspirat i inspiren moltes catalanes", ha destacat la presidenta del Parlament, que ha defensat la necessitat de seguir lluitant contra la "cultura masclista" i aconseguir la igualtat entre homes i dones més enllà de la "igualtat teòrica" que preveuen les lleis. "Hem de treballar diàriament en el nostre entorn amb amics i família", ha subratllat. Forcadell també ha celebrat que el canvi de nom es produeixi en una data assenyalada com el 6 de desembre. Assenyalada perquè "tal dia com avui el 1932 es va constituir per primera vegada el Parlament de Catalunya". 

Cornellà, alcalde d'un consistori investigat per l'Audiència Nacional espanyola per donar suport a una moció independentista del Parlament, ha obert l'acte declarant que cal deixar enrere una Constitució que no garanteix la separació de poders. "En l'actualitat costa distingir si la política fa justícia o la justícia fa polítiaca", ha dit posant l'exemple de la presidenta del Parlament, investigada per permetre la votació sobre les conclusions de la comissió del procés constituent.

També ha apostat per deixar enrere "una constitució que ens parla dels drets dels homes i les dones però no és garantia de res". Per això ha insistit que cal que dones com Maria Mercè Marçal donin nom a places i carrers perquè deixin d'estar "invisibilitzades" en la història. També ha proclamat que s'inaugura un "espai de futur per deixar enrere el que només el 10% dels celranencs va votar", en referència a la carta magna espanyola. L'"arbre de l'alliberament" arrela a Celrà.
 

Expectació mediàtica a Celrà, on el govern ha obert l'Ajuntament. Foto: Isaac Meler

Arxivat a