Badalona segueix treballant, sense obrir al públic, el 6-D: «No se'ns pot criminalitzar»

L'alcaldessa de Badalona reivindica l'obertura d'un procés constituent perquè la Constitució actual es va redactar "vigilada pel llegat de la dictadura" | Sindicats de treballadors públics ja han demanat treballar el 12-O del 2017

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, reunida amb regidors de l'equip de govern
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, reunida amb regidors de l'equip de govern | Adrià Costa
06 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:29h
Faltaven cinc minuts per a les deu del matí quan l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, entrava a l'edifici Viver per seguir, com altres càrrecs electes d'arreu de Catalunya, amb la seva agenda com si fos un dia laborable. "No se'ns pot criminalitzar per treballar en un festiu", ha defensat just abans de reunir-se amb els regidors de Guanyem Badalona per valorar el funcionament del procés participatiu dels districtes de la ciutat. A diferència del 12-O, quan el consistori va obrir les seves portes al públic malgrat que hi havia una resolució judicial que ho impedia, aquesta vegada els regidors treballen a porta tancada sense atendre el públic i sense presència de funcionaris. El procés judicial per haver obert el 12-O està en fases d'instrucció i asseguren que no té res a veure amb el fet que avui no estigui obert als veïns.

Per què aquesta diferència? "No estava previst obrir avui en el calendari que es va pactar amb els treballadors", ha argumentat el regidor José Téllez, el càrrec electe que el Dia de la Hispanitat va trencar la interlocutòria judicial davant dels mitjans de comunicació. Tot i això, Téllez ja ha avançat que sindicats de funcionaris de l'ajuntament ja han tornat a demanar treballar el 12 d'octubre del 2017 a canvi de fer festa un altre dia de l'any, una negociació de calendari que s'obrirà en les pròximes setmanes. L'acord es mirarà "amb lupa" per evitar que la fiscalia pugui tornar a intervenir per un presumpte delicte de "desobediència" pel qual estan investigats quatre regidors de l'equip del govern municipal. Segons Sabater, es va vulnerar la "sobirania municipal" que té l'ajuntament per decidir quan obre al públic i quan no.

Una Constitució "vigilada" pel franquisme

Més enllà de defensar que és "normal" treballar en festius i que tant càrrecs electes com treballadors públics estan de guàrdia molts dies a l'any que no són laborables, Sabater ha reconegut que l'acció d'aquest dimarts té un clar component reivindicatiu. "L'actual Constitució està marcada i vigilada pel llegat de la dictadura franquista. No respon al dret a decidir dels pobles ni a la democràcia participativa. Toca obrir un procés constituent", ha reivindicat l'alcaldessa.

Tant Sabater com Téllez han insistit que en cap cas es "coaccionen" treballadors públics perquè treballin en festiu ni a Badalona ni a cap altre ajuntament. En aquest sentit, el primer tinent d'alcalde ha "celebrat" que el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, exhibeixi un tarannà diferent al de la seva antecessora, María de los Llanos de Luna, i hagi "rectificat" el PP de Badalona de Xavier García Albiol reconeixent que no poden actuar contra els ajuntaments si no hi ha funcionaris treballant. "Això situa el senyor Albiol a l'extrema dreta del PP", ha sentenciat Téllez.

L'alcaldessa de Badalona també ha aprofitat per demanar que el nou delegat del govern espanyol apliqui la mateixa "contunduència i rapidesa" amb què es va actuar el 12-O per defensar "els drets de la ciutadania" pel que fa, especialment, a la llei d'emergència habitacional, de la qual el govern espanyol n'ha suspès alguns articles.