Més de 300 ajuntaments ignoren la Constitució espanyola

Regidors d'ERC, PDECat i la CUP treballaran i atendran ciutadans dins dels consistoris | Forcadell i almenys dos consellers del Govern tindran agenda convencional el 6-D | La delegació del govern espanyol a Catalunya no pensa actuar si no hi participen funcionaris

Façana de l'Ajuntament de Berga
Façana de l'Ajuntament de Berga | Adrià Costa
06 de desembre del 2016
Actualitzat a les 20:40h
Si el passat Dia de la Hispanitat va ser polèmic perquè l'Ajuntament de Badalona va decidir obrir i atendre els ciutadans com si fos un dia laborable malgrat que hi hagués una ordre judicial que ho impedia, aquest dimarts, Dia de la Constitució, hi haurà desenes de consistoris que faran exactament el mateix. Responent a la crida feta per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), càrrecs electes del PDECat, ERC i la CUP mantindran la seva agenda i aniran a treballar.

Hi ha més de 300 municipis que han comunicat que actuaran com si no fos un dia festiu. La clau està en què alguns d'ells, a més, obriran les dependències municipals i atendran veïns. Dues han estat les consignes principals per orquestrar aquesta mobilització simbòlica per exhibir desafecció amb l'actual Constitució espanyola: no implicar el cos de funcionaris i evitar publicitar excessivament l'obertura d'ajuntaments per evitar requeriments judicials com els de Badalona.

La crida de l'AMI pel 6-D, que va ser avançada per NacióDigital, va arrencar amb força però va semblar que perdia pistonada pels dubtes que alguns partits van posar sobre la taula, fet pel qual la CUP considera que ha faltat "coordinació" i claredat per saber qui s'implica en el gest de protesta. De fet, aquesta ambigüitat -en part, buscada- ha permès arribar al 6-D sense cap avís judicial perquè els ajuntaments que volen obrir puguin fer-ho avui per la via dels fets consumats.

El PDECat insistia en la importància de no situar els treballadors públics a l'ull de l'huracà i, un cop garantit que no s'implicarà els funcionaris, càrrecs electes de la formació nacionalista admeten que obriran dependències municipals i atendran les peticions dels ciutadans que ho sol·licitin. També ERC va deixar clar ahir que alcaldes i regidors de la formació mantindran aquest dimarts la seva agenda i atendran peticions i tràmits dels veïns d'ajuntaments on governen. També la CUP va anunciar que els seus càrrecs electes treballaran i obriran les portes dels consistoris en els quals tenen l'alcaldia.
 

L'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, pintant un banc del municipi. Foto: Ajuntament de Caldes de Montbui

Un desafiament simbòlic

Alguns ajuntaments ja han dit clarament que obriran, com ara Berga (Berguedà), Prats de Lluçanès i Viladrau (Osona), Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), Celrà (Gironès), Viladamat (Alt Empordà), Navàs (Bages), Sant Julià de Ramis (Gironès), Guiamets i Vilella Alta (Priorat), Soriguera, (Pallars Sobirà), Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) i Deltebre (Baix Ebre). D'altres, sense publicitar-ho, també ho faran i fins i tot han donat llibertat als treballadors del consistori per decidir si treballen o no. I en molts més els regidors estaran treballant a dins a porta tancada com una manera de desafiar una Constitució que consideren "obsoleta".

D'entrada, el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va optar per considerar que la jornada del 6-D estaria marcada per una mobilització de baix perfil i va assegurar que no s'actuaria si no hi havien treballadors públics implicats. "Si obren càrrecs públics no hi ha cap problema. El que no es pot fer és que hi vagin els funcionaris. Dimecres s'analitzarà si hi ha hagut qualsevol incidència", asseguraven ahir a la nit fonts de la delegació del govern. Carme Forcadell, presidenta del Parlament, i dos membres del Govern –el vicepresident Oriol Junqueras i la consellera Dolors Bassa- tindran agenda convencional.
 

La presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova, just abans d'entrar a l'Ajuntament. Foto: Ajuntament de Vilanova


Els regidors treballant, a les xarxes socials

Alcaldes, regidors, grups municipals i ajuntaments estan mostrant a les xarxes socials que aquest dimarts "no hi ha res a celebrar" i molt a treballar. Ho mostren, per exemple, les piulades de l'alcalde de Cervera, l'alcaldessa de Girona, l'alcalde de Caldes de Montbui, l'Ajuntament de Vilablareix, els governs de Vilanova i la Geltrú i Castellterçol o el grup municipal de la CUP de Reus.