La defensa del 9-N es prepara per afrontar el judici contra Mas, Rigau i Ortega a principis del 2017

El TSJC sondeja el febrer com a data per veure els exresponsables governamentals asseguts al banc dels acusats | Els advocats tenen el 14 de desembre com a data límit per presentar els escrits de defensa, i ja només quedarà fixar la data del judici | La previsió inicial era que se celebrés al setembre; afrontar-lo abans de la primavera pot fer-lo coincidir amb l'arrencada del cas Palau

Mas saludant just abans d'entrar al TSJC
Mas saludant just abans d'entrar al TSJC | Adrià Costa
08 de desembre del 2016
Actualitzat el 09 de desembre a les 18:31h
La imatge d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau asseguts al banc dels acusats en el transcurs del judici per la seva participació en el 9-N és cada vegada més a prop de fer-se realitat. Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, les defenses dels tres exdirigents governamentals ja es preparen per afrontar a principis del 2017 aquest escenari. En un primer moment estava previst que el judici se celebrés després de l'estiu, possiblement entre setembre i octubre, però els últims moviments indiquen que podria acabar duent-se a terme durant el mes de febrer.

De fet, segonts les fonts consultades, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha sondejat amb la Fiscalia aquesta possibilitat. "No es pot donar res per fet, però hi ha hagut converses en aquest sentit", manté una veu coneixedora del cas. En tot cas, a banda de la data concreta, la percepció general en les defenses de Mas, Rigau i Ortega és que la causa "s'està accelerant" més del previst i que abans que arrenqui la primavera començarà un judici de caràcter marcadament polític.

Com interpreten les defenses aquest avançament? "Fer un judici d'aquest tipus al setembre, mes en què en teoria s'ha de fer el referèndum, podria generar un efecte onada" a favor dels independentistes, observa un dels consultats. Existeix un consens absolut sobre el fet que una possible condemna contra els tres encausats provocarà una immediata reacció de l'independentisme. Diversos actors del procés -entre ells el propi Mas o bé el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart- ja han avisat que el sobiranisme haurà de mobilitzar-se de forma "permanent" per culminar el procés.
 

Joana Ortega, després de declarar com a imputada al TSJC Foto: Adrià Costa


Els advocats dels tres exdirigents governamentals presentaran el proper 14 de desembre els escrits de defensa. "Sempre hem pensat que la instrucció no era necessària", apunta una de les fonts consultades. El TSJC, el 15 de setembre, va desestimar els recursos presentats per Mas, Rigau i Ortega, fet que aplanava definitivament el camí cap al judici. Els tres exdirigents seran jutjats per desobediència greu i prevaricació, però no per malversació de fons públics, com demanava l'acusació popular.

Un 2017 calent als jutjats

Si finalment el judici pel 9-N es desplaça cap al febrer, s'acabarà fent abans de l'inici del procediment del cas Palau, previst per l'1 de març. Aquesta causa, que investiga el presumpte finançament irregular de Convergència i el saqueig de la institució cultural a càrrec de Fèlix Millet i Jordi Montull, és una de les cites als jutjats més esperades dels últims anys. Mas, que va ser secertari general de Convergència en els anys sota la lupa judicial, també veurà el seu nom implicat en aquest procediment.

En l'horitzó també hi ha la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que declarara el 16 de desembre al TSJC com a investigada per uns presumptes delictes de desobediència i prevaricació. Aquest dimecres van passar pels jutjats l'exsecretari general de la cambra, Pere Sol, i el lletrat major, Antoni Bayona, que van assegurar que van elaborar l'informe jurídic sobre el procés constituent per iniciativa pròpia. Les entitats, com van fer amb Mas, Ortega i Rigau, es mobilitzaran per acompanyar Forcadell a declarar davant dels tribunals.