La renúncia d'Hollande obre la porta a la reorganització de l'esquerra francesa

La sortida del president intenta donar aire a l'espai progressista, espantat davant l'escenari d'una segona volta entre Le Pen i Fillon

El president francès, François Hollande, amb Manuel Valls
El president francès, François Hollande, amb Manuel Valls | Elysee.fr
07 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:25h
Mentre la retòrica dels seus acomiada el president sortint, François Hollande, cap a la porta de sortida de l'Elisi, la classe política es ressitua en el nou escenari. Com afectarà la renúncia d'Hollande a les opcions dels socialistes? La candidatura inesperada de François Fillon per la dreta pot deixar més espai a un candidat progressista?

Hollande es prepara per fer les maletes mentre escolta els últims elogis, com el del seu primer ministre, Manuel Valls, que l'ha pressionat fins a la darrera hora perquè abandonés. "La seva ha estat la decisió d’un home d'Estat", va dir Valls, després de definir el seu mandat com a "cinc anys de progrés", potser perquè d'aquesta manera també s'estava elogiant a ell mateix. A l'esquerra del Partit Socialista francès (PSF), sorgeixen les crides dels portaveus de l'ala més esquerrana que convoquen a un rearmament dels socialistes. La dreta s'ha abraonat sobre el president caigut. François Fillon, aspirant oficial a l'Elisi, li ha agafat literalment la paraula a Hollande: ha assegurat que "el president admet amb lucidesa el seu fracàs".

L'esquerra necessita mobilitzar-se

En el si de l'esquerra francesa la sortida d'escena del president pot facilitar el reagrupament de forces. El desgast del govern socialista, d'una banda, i l'enduriment de la dreta tradicional entorn un nom com Fillon, de l'altra, són els dos límits dins dels quals hi ha un espai a jugar. De moment, Valls ja ha fet una crida per defensar el balanç dels cinc anys de mandat d'Hollande i creu que seria un error no assumir com a propi el govern socialista.  

El primer ministre ha de defensar el seu executiu, però no està clar que aquest sigui el camí més eficaç per cohesionar i mobilitzar el camp progressista. El dirigent del PSF Benoît Hamon ha afirmat que "enfront un candidat de la dreta total, cal un aspirant de l'esquerra total". I qui ja ha anunciat que serà candidat a les primàries socialistes, Arnaud Montebourg, ha apel·lat a trobar un candidat que tingui el cor a l'esquerra. Una cosa sembla, a aquestes alçades, ben clara: Valls no és vist com "un dels seus" pels sectors més combatius de l’esquerra. Alguns recorden ara que quan va ser candidat a les darreres primàries del PSF, va obtenir un esquifit 5% dels vots.