El PSC i el PSOE encarrilen la relació per minimitzar els danys

Els socialistes acorden seguir junts i actualitzar el protocol signat l'any 1978 però no concreten com corregir les "asimetries" | El PSOE es compromet a donar un impuls al document de Granada com a punt de partida per demanar una modificació de la Constitució

Les delegacions del PSC i el PSOE
Les delegacions del PSC i el PSOE | @socialistes_cat
02 de desembre del 2016
Actualitzat el 03 de desembre a les 8:20h
Els socialistes comencen a posar fil a l'agulla per sargir les ferides obertes amb el PSC arran de la polèmica investidura de Mariano Rajoy gràcies a l'abstenció del PSOE. La comissió de treball dels dos partits s'ha reunit aquest divendres per primera vegada durant més de dues hores amb dos punts candents sobre la taula: la solució del conflicte amb Catalunya i la relació orgànica entre el PSC i el PSOE. Les conclusions calculen que no estaran enllestides fins d'aquí un mes i mig, però ambdues parts ja han llimat asprors i han manifestat la voluntat de seguir caminant junts sense renunciar a una "actualització". Les discrepàncies polítiques ja són figues d'un altre paner. Els socialistes catalans segueixen defensant que Catalunya és una nació, una definició que per ara el PSOE, que ni tan sols defensa ja l'Espanya plurinacional que defensava José Luis Rodríguez Zapatero, no accepta.

A la seu de Ferraz s'han trobat cara a cara, per part del PSOE, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez; l'eurodiputada Elena Valenciano; i l'extremeny Francisco Fuentes. Per part del PSC hi seran el secretari d'Organització, Salvador Illa; l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón; i la diputada Meritxell Batet. La reunió ha acabat amb tres acords. El primer, seguir junts, amb la qual cosa es descarta ja del tot l'escenari de ruptura que alguns barons havien dibuixat inicialment. El segon és "avaluar i actualitzar" la relació que els dos partits van segellar en el protocol de relacions del 1978 intentant corregir "les asimetries". I el tercer, ratificar l'acord de Granada i donar-li un impuls, tal i com ha reclamat Miquel Iceta. 

Un aplanament del terreny per minimitzar els riscos

El primer secretari del PSC ja feia uns quants dies que preparava el terreny perquè aquest treball es faci amb els riscos mínims, ja que els socialistes catalans volen que el protocol es modifiqui el mínim possible. Ell, que ha estat sempre un dirigent oficialista amb Ferraz, viu amb molta incomoditat la crisi amb el PSOE. "Millorarem la relació, no la farem més llunyana, sinó més pròxima", ha assegurat Iceta aquest divendres, que ha insistit en la voluntat del PSC de "mantenir, millorar i aprofundir" la relació. També en acabar la reunió el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, ha exhibit aquest encarrilament per recuperar el bon clima. "Hem acordat clarament que volem seguir caminant junts amb el PSC", ha proclamat.

El 17 de novembre, tres dies després d'haver-se reunit amb el portaveu de la gestora, Javier Fernández, sense previ avís i sense ni tan sols haver parlat de sancions ni de càstigs,
el PSOE va silenciar la veu del PSC al Congrés deixant fora de la direcció del grup parlamentari a Meritxell Batet. El gest anava molt més enllà de la formalitat d'imposar una multa de 600 euros a tots els diputats que van trencar la disciplina de vot per mantenir el no a Rajoy fins al final. El PSOE deixava clar d'aquesta manera que aquest cop els socialistes catalans no s'estalviarien la mà dura i Iceta, garant del diàleg i gran estratega, es va arromangar per aplanar el terreny de cara a la reunió.

Sense concrecions orgàniques

Els socialistes no han concretat encara quins canvis es poden produir en la relació a nivell orgànic. Jiménez ha explicat que en la trobada han constatat que la relació entre els dos partits és "asimètrica" perquè mentre que el PSC té representació en els òrgans de direcció del PSOE els socialistes espanyols no en tenen en els del PSC. Tot i això, no ha explicat quines mesures hi ha sobre la taula per corregir-ho. Alguns barons havien plantejat que els socialistes catalans no poguessin votar en els òrgans de direcció, com ara el comitè federal, ni participar en el procés de tria del secretari general del PSOE. "Buscarem els mecanismes des del compromís de seguir junts", s'ha limitat a dir Jiménez mentre que Illa ha descartat que que s'aïlli el PSC d'aquests òrgans.


Després de reunir-se amb la gestora i de pronunciar una conferència a Madrid per explicar el seu projecte per a Catalunya, el líder del PSC es va desplaçar fins a Sevilla per parlar amb la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, que entre bambolines mou els fils del PSOE. Just després d'aquesta reunió en la qual Iceta va insistir en la necessitat que els socialistes liderin un nou encaix de Catalunya a Espanya es va produir un moviment clau que evidencia com el PSC intenta resituar-se: el primer secretari ha donat ordres perquè des de la secretaria d'Organització s'elaborin un conjunt de recomanacions per garantir la neutralitat dels òrgans del seu partit en un procés de primàries del PSOE que ni tan sols té data. D'aquesta manera Iceta busca desvincular-se de l'exsecretari general Pedro Sánchez, que està ja en plena gira de mítings amb la vista posada en el procés congressual, i aproximar posicions amb Díaz, que és a hores d'ara la dirigent amb més pes a Ferraz.

Un impuls de Granada com a punt de partida

El que no vol Iceta és que el suport incondicional que va donar a Sánchez sigui ara una llosa de cara al futur d'un PSC que ha d'afrontar una situació molt complexa en el context polític català i que necessita que el PSOE sigui creïble a l'hora de liderar la reforma federal de la Constitució. Precisament, Iceta va demanar a Díaz que el PSOE entengui que ha de d'actuar de manera diferent si vol ser vist a Catalunya com un partit útil per trobar un nou encaix dins d'Espanya. La petició ha tingut els primers fruits, ja que la gestora del PSOE ha destacat la importància de resoldre els problemes polítics de fons que fan referència a l'encaix de Catalunya a Espanya. 

"L'acord de Granada és un magnífic punt de partida per seure a dialogar sobre com modificar la Constitució", ha afirmat Jiménez. De fet, ha reivindicat el document que els socialistes van signar el juliol del 2013 perquè és "l'únic" que hi ha sobre la taula per afrontar el model d'organització territorial. Jimènez ha admès, però, que cal un "acord" amb la resta de grups polítics per aconseguir una reforma federal. "És un punt de partida per seure a negociar amb la resta de formacions", ha conclòs. Tot i això, resta pendent el reconeixement que el PSC vol que el PSOE faci de Catalunya com a nació.