El Teatre Lliure celebra quaranta anys

Aquest divendres, 2 de desembre, la sala recupera la històrica "Les noces de Fígaro", amb la direcció de Lluís Homar | TVC emet el documental "La història d'un teatre lliure" aquest dissabte

Els protagonistes de la temporada 2016-2017 del Teatre Lliure
Els protagonistes de la temporada 2016-2017 del Teatre Lliure | ACN
02 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:19h
El Teatre Lliure obria les portes per primera vegada el dia 2 de desembre de l'any 1976, a Gràcia. Estrenava Camí de nit i aquell era el primer pas d'una història que aquest divendres arriba als quaranta anys. El Lliure no s'ha aturat i celebra l'efemèride en plena forma, immers en l'ebullició d'una temporada que compta amb trenta-sis produccions i més de 560 funcions.

Una programació que arriba amb la voluntat de "fer caure el mur entre l'escenari i el carrer per establir un nou diàleg amb l'espectador", tal com ho definia a principis de curs Lluís Pasqual, director de l'equipament. Per celebrar l'efemèride com cal, la sala torna a mostrar un dels muntatges més emblemàtics de tota la història de l'equipament: Les noces de Fígaro, dirigida per Fabià Puigserver el 1989 i ara amb el relleu a la direcció de Lluís Homar.

Rafael Anglada, Jordi Bosch, Rut Descals, Lluís Homar, Anna Lizaran, Alfred Lucchetti o Emma Vilarasau, entre d'altres, van estrenar l'obra el 7 de febrer de 1989. Més de tres dècades després, Homar –que n'era un dels protagonistes– porta a escena el muntatge amb un nou repartiment encapçalat per Manel Barceló, Marcel Borràs, Joan Carreras, Oriol Genís, Mónica López, Victòria Pagès, Mar Ulldemolins o Pau Vinyals, en coproducció entre el Lliure i la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

La història d'un teatre lliure, a TVC

La televisió catalana també se suma a la celebració de l'efemèride amb la reemissió de La història d'un teatre lliure (2013), que es podrà veure a un quart d'onze de la nit al programa El documental. El film és un recorregut pels primers 35 anys d'història de l'emblemàtica sala barcelonina a través de les persones que l'han fet possible.