El nou president del Parc d'Aigüestortes està investigat per un presumpte delicte ambiental

La CUP de Sallent va presentar una querella contra Josep Enric Llebot i dos alts càrrecs de la Generalitat per les activitats d'Iberpotash al Bages

02 de desembre del 2016
Actualitzat a les 8:29h
Llebot, al centre, és el nou president del patronat d'Aigüestortes
Llebot, al centre, és el nou president del patronat d'Aigüestortes | ACN
Josep Enric Llebot, el nou president del Parc d'Aigüestortes, està investigat per dos delictes; un contra els recursos naturals i el medi ambient i l'altre per prevaricació ambiental. Els fets es remunten al mes de juny del 2015 quan el jutjat d'instrucció número 5 de Manresa va imputar tres alts càrrecs del Govern i dos directius de l'empresa Iberpotash després que la CUP de Sallent presentés una querella contra ells, que va ser admesa.

La formació va considerar que l'activitat de la companyia a la comarca del Bages afectava el medi ambient ja que s'havien filtrat residus salins en aigües públiques, i que hi hauria pogut haver concessions de llicències il·legals. En aquest context, la CUP tenia la sospita que s'havia fet la vista grossa en l'activitat d'Iberpotash sobre el territori ja que no hauria superat alguns controls administratius. Per aquest motiu, els investigats van declarar el 29 de setembre del 2015.

En la denúncia s'afirma que elsresidus són elscausantsde "lasalinització delsriusCardeneri Llobregat", el queha afectat"la flora ifauna ielsproducteshortícoles".

​Llebot ha estat escollit aquest dijous com a president del parc

El Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha escollit aquest dijous Llebot com a nou president de l'organisme, prenent el relleu a Ruben Farelo després de cinc anys al càrrec. Llebot s'ha marcat com a reptes "recuperar i augmentar les dotacions econòmiques que han de permetre poder respondre amb rigor als projectes de conservació i recerca en marxa, i plantejar-ne de nous".

Llebot també ha parlat d'"aconseguir el foment del turisme de natura en el Parc i en la seva àrea d'influència, consensuant amb els agents del territori les línies d'actuació, sempre tenint en compte que s'han de fer compatibles els màxims nivells de protecció amb la voluntat que el Parc sigui un motor de desenvolupament local".