Junqueras recalca a l'Estat que Catalunya vol un referèndum i no reformar el finançament

El vicepresident considera insuficient el límit de dèficit del 0,6% aprovat al consell de política fiscal i financera: "Les xifres estan absolutament allunyades del que necessiten i mereixen els ciutadans" | Junqueras lamenta que el govern espanyol legisli sobre les begudes ensucrades just després que ho acordi el Govern de la Generalitat

Oriol Junqueras al consell de política fiscal i financera
Oriol Junqueras al consell de política fiscal i financera | ACN
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 22:58h

 

Deixar clar que els plans de Catalunya passen per superar la via autonòmica. Aquest ha estat l'objectiu del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que no només ha votat en contra de l'objectiu de dèficit del 0,6% que el govern espanyol ha anunciat en el consell de política fiscal i financera, sinó que ha deixat clar que la carta de navegació del Govern de Catalunya passen per la celebració d'un referèndum sobre la independència pel qual ja estan previstos 5,8 milions en el projecte de pressupostos de la Generalitat pel 2017. Junqueras ha subratllat davant de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, del ministre Cristóbal Montoro i de tots els responables econòmics de les comunitats autònomes que Catalunya està situada en un altre estadi i que, per tant, no pensa entrar a negociar un nou model de finançament. 

Si bé el govern espanyol ha posat en marxa l'operació diàleg amb Catalunya, una estratègia de canvi de formes però no de fons, Junqueras ha deixat clar ja d'entrada que volia ser "franc" i parlar amb claredat. De fet, si ha assistit a la reunió és perquè en l'ordre del dia estava l'objectiu de dèficit que afecta els pressupostos del 2017 que ha presentat aquesta setmana. El vicepresident ha aprofitat l'ocasió per avisar que els termes d'un eventual diàleg amb el govern espanyol han de pivotar sobre el referèndum que reivindica una majoria social catalana i no pas sobre la reforma d'un model de finançament que s'hauria d'haver fet al 2014 i que en cap cas el govern pretén negociar de forma bilateral. Montoro ha assegurat, un cop acabada la reunió, que el govern espanyol "discrepa completament" del plantejament del Govern però que al consell de política fiscal i financera cada representant té "llibertat d'expressió".

Tot i que en sortir de la reunió hi ha hagut altres consellers territorials, com el valencià Rafael Climent, que han destacat un canvi de to del govern espanyol i han considerat que s'ha "d'aplaudir l'esforç" malgrat haver votat en contra del topall de dèficit, Junqueras no s'ha pronunciat sobre si ha percebut una nova actitud negociadora per part de l'executiu de Mariano Rajoy. 

La jugada sobre l'impost de les begudes ensucrades

Junqueras ha considerat "totalment insuficient" el topall de dèficit del 0,6% perquè les xifres plantejades "estan absolutament allunyades del que necessiten i mereixen els ciutadans" i ha defensat que a Catalunya li correspondria un 1,18%. També ha retret al govern espanyol que tingui previst presentar aquest divendres un decret llei per fixar un impost sobre les begudes ensucrades just ara que el Govern ha presentat una proposta per legislar sobre aquesta qüestió per incrementar la recaptació. Montoro ha confirmat que està treballant en aquest sentit però no ha donat detalls sobre com serà aquest decret llei que previsiblement serà anunciat després de la reunió del consell de ministres i si el recaptarà l'Estat o bé les autonomies. En tot cas, és l'Estat qui té prioritat fiscal.

El vicepresident també ha apuntat la preocupació del Govern de la Generalitat, en la línia d'altres països, respecte a un possible increment dels tipus d'interès a nivell global, fet que "dificultaria molt la gestió del deute públic". El govern espanyol no ha donat detalls sobre les bestretes o el fons de liquiditat autonòmic malgrat que Junqueras ha demanat aclariments. Els representants de l'executiu espanyol s'han escudat en el fet que encara no estan aprovats els pressupostos de l'any 2017.