El PSC i el PSOE s'asseuen cara a cara per intentar sargir ferides

La comissió mixta entre els dos partits es reuneix per primera vegada per valorar si es fan canvis en la relació i afrontar les discrepàncies sobre el conflicte amb Catalunya

02 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:01h
Reunió del PSOE i PSC
Reunió del PSOE i PSC | Europa Press
Els socialistes comencen a posar fil a l'agulla per sargir les ferides obertes amb el PSC arran de la polèmica investidura de Mariano Rajoy gràcies a l'abstenció del PSOE. La comissió de treball dels dos partits es reuneix aquest divendres per primera vegada amb dos punts candents sobre la taula: la solució del conflicte amb Catalunya i la relació orgànica entre el PSC i el PSOE. Les conclusions calculen que no estaran enllestides fins d'aquí un mes i mig i ambdues parts tenen clar que necessiten espais de diàleg per calmar les tensions acumulades i explorar les vies d'acord.

A la seu de Ferraz seuran aquest divendres cara a cara, per part del PSOE, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez; l'eurodiputada Elena Valenciano; i l'extremeny Francisco Fuentes. Per part del PSC hi seran el secretari d'Organització, Salvador Illa; l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón; i la diputada Meritxell Batet. Tot i que els dos partits asseguren que van amb la voluntat de forjar acords per seguir treballant plegats, els socialistes catalans no volen que es canviï el protocol de relacions segellat l'any 1978 mentre que el PSOE parteix de la base que s'han de corregir les "asimetries" i s'han de visualitzar "conseqüències" després d'una desobediència al Congrés que consideren greu. Iceta ja fa uns quants dies que prepara el terreny perquè aquest treball es faci amb els riscos mínims. Ell, que ha estat sempre un dirigent oficialista amb Ferraz, viu amb molta incomoditat la crisi amb el PSOE. "Millorarem la relació, no la farem més llunyana, sinó més pròxima", ha assegurat Iceta, que ha insistit en la voluntat del PSC de "mantenir, millorar i aprofundir" la relació.

El 17 de novembre, tres dies després d'haver-se reunit amb el portaveu de la gestora, Javier Fernández, sense previ avís i sense ni tan sols haver parlat de sancions ni de càstigs,
el PSOE va silenciar la veu del PSC al Congrés deixant fora de la direcció del grup parlamentari a Meritxell Batet. El gest anava molt més enllà de la formalitat d'imposar una multa de 600 euros a tots els diputats que van trencar la disciplina de vot per mantenir el no a Rajoy fins al final. El PSOE deixava clar d'aquesta manera que aquest cop els socialistes catalans no s'estalviarien la mà dura i Iceta, garant del diàleg i gran estratega, es va arromangar per aplanar el terreny de cara a la reunió.

Un aplanament del terreny per minimitzar els riscos

Després de reunir-se amb la gestora i de pronunciar una conferència a Madrid per explicar el seu projecte per a Catalunya, el líder del PSC es va desplaçar fins a Sevilla per parlar amb la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, que entre bambolines mou els fils del PSOE. Just després d'aquesta reunió en la qual Iceta va insistir en la necessitat que els socialistes liderin un nou encaix de Catalunya a Espanya es va produir un moviment clau que evidencia com el PSC intenta resituar-se: el primer secretari ha donat ordres perquè des de la secretaria d'Organització s'elaborin un conjunt de recomanacions per garantir la neutralitat dels òrgans del seu partit en un procés de primàries del PSOE que ni tan sols té data. D'aquesta manera Iceta busca desvincular-se de l'exsecretari general Pedro Sánchez, que està ja en plena gira de mítings amb la vista posada en el procés congressual, i aproximar posicions amb Díaz, que és a hores d'ara la dirigent amb més pes a Ferraz.

El que no vol Iceta és que el suport incondicional que va donar a Sánchez sigui ara una llosa de cara al futur d'un PSC que ha d'afrontar una situació molt complexa en el context polític català i que necessita que el PSOE sigui creïble a l'hora de liderar la reforma federal de la Constitució. Precisament, Iceta va demanar a Díaz que el PSOE entengui que ha de d'actuar de manera diferent si vol ser vist a Catalunya com un partit útil per trobar un nou encaix dins d'Espanya.

De fet, una de les qüestions que tractarà la comissió té a veure amb les discrepàncies polítiques sobre el model territorial ja que, segons el líder del PSC, des del PSOE consideren que els missatges dels seus socis catalans de vegades "van més enllà" de la declaració de Granada. Ja fa anys que el PSC intenta, sense èxit, que el PSOE comprengui i toleri la definició de Catalunya com a nació. El repte segueix sent difícil tenint en compte que, ara que Podem abandera la defensa de l'Espanya plurinacional, el PSOE s'ha desentès d'aquesta definició que va ser un buc insígnia de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.