«Enderrock» dóna veu al talent femení

El número de desembre de la revista presenta un monogràfic amb 100 noves veus de dones de l'escena musical catalana

Foto de família amb les protagonistes de l'especial «100 noves veus femenines» de l'Enderrock
Foto de família amb les protagonistes de l'especial «100 noves veus femenines» de l'Enderrock | Xavier Mercadé
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:59h
"Som moltes, i fent coses molt diverses". Així ho explicava una de les veus presents aquest matí a l'acte celebrat de presentació en societat del número monogràfic de la revista Enderrock, dedicat a 100 noves veus femenines i plurals de l'escena musical catalana. No hi eren totes, però sí una gran representació de les protagonistes d'un dossier monogràfic tan especial i, alhora, tan aclaridor del moment que viu la música del país. Com ha dit Ivette Nadal, "quan vaig començar, fa 10 anys, no hi havia cantautores joves. Això, ara, fa goig".

A banda del dossier –d'una cinquantena de pàgines–, la revista també inclou un CD recopilatori on es poden tastar una vintena de propostes de l’escena emergent catalana, que porta per títol de Femení i plural. En la presentació hi han intervingut Teresa Pitarch, presidenta de l'Institut Català de les Dones, Lluís Gendrau, director editorial del Grup Enderrock, i Helena Morén Alegret, directora de redacció de la revista Enderrock.

Pitarch ha estat concisa en el seu torn de paraula, quan ha manifestat que "cal situar les dones al lloc que els correspon". Actualment, hi ha dones creant i interpretant en tots els gèneres. "I bona prova d'això són aquestes 100 veus femenines", ha afirmat. A més, Pitarch ha assegurat que hi ha constància d'unes "6.000 dones cantants al llarg de la història" i que cal seguir lluitant per fer que el missatge de les dones "sigui escoltat".

Mai com ara tantes dones a l'escena musical

El dossier testimonia un moment irrepetible: mai com ara l’escena musical catalana ha tingut una eclosió tan notable de cantants femenines, de tanta qualitat i tan diversa. La tria d'Enderrock de 100 noves veus dels Països Catalans sorgides a la darrera dècada s'ha fet en base "a la seva influència, la seva repercussió, l’estil de les cançons i l’origen de les creacions".

El reportatge compta amb l'afegit ha estat apadrinat per Maria del Mar Bonet, que aquest desembre celebra cinquanta anys de trajectòria. La iniciativa s'ha pogut realitzar gràcies a l'ajuda de l'Institut Català de les Dones, i es complementarà amb cicles de concerts, exposicions i presentacions vinculades a la música i les dones catalanes del segle XX i XXI.