La CUP emprendrà accions legals contra l'agent que va gravar la conversa entre Garganté i el metge

Els anticapitalistes demanaran la creació d'una comissió per investigar l'actuació de la Guàrdia Urbana després de l'absolució del regidor per manca de denúncia del facultatiu a qui suposadament va coaccionar | Exigeixen responsabilitats polítiques a Amadeu Recasens i Ada Colau per l'actuació del cos policial

Josep Garganté, José María Lecha, Eduardo Càliz, Maria Rovira, Elisenda Vilajoliu, aquest dijous a l'ajuntament
Josep Garganté, José María Lecha, Eduardo Càliz, Maria Rovira, Elisenda Vilajoliu, aquest dijous a l'ajuntament | Isaac Meler
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:00h
"El cas Garganté s'ha convertit en el cas Guàrdia Urbana". Amb aquesta frase la CUP de Barcelona ha posat en marxa la seva contraofensiva per "depurar responsabilitats" al cos de la policia local barcelonina després de l'absolució del regidor cupaire Josep Garganté per manca de denúncia del metge a qui va demanar que canviés l'informe mèdic d'un manter ferit després d'una operació policial.

El lletrat de la formació política, Eduardo Cáliz, ha començat anunciant aquest dijous que la CUP emprendrà accions legals contra l'agent que va gravar la conversa en un vídeo destapat per El Periódico. Els anticapitalistes veuen indicis de delicte en el fet de "gravar una conversa entre un regidor i un metge mentre s'està amagat en box d'urgències tapat per una cortina, i difondre-la".

A més a més, segons ha declarat la regidora, Maria Rovira, el seu grup demanarà la creació d'una comissió municipal per investigar els fets i l'actuació dels 16 agents de la Guàrdia Urbana que van elaborar l'atestat policial que va servir per presentar la denúncia contra Garganté. També demanaran la suspensió dels policies directament implicats. L'objectiu és "depurar responsabilitats policials i polítiques", ha explicat Rovira, que ha assenyalat el comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de qui depèn directament la Guàrdia Urbana.

"Muntatge policial"

La membre del secretariat municipal de la CUP Elisenda Vilajoliu ha insistit en defensar que el cas és un "muntatge policial" que ha gaudit de la "complicitat" de BComú, CiU i C's, a qui han demanat una rectificació per haver demanat la dimissió de Garganté. A més, ha carregat contra un sector de la Guàrdia Urbana que, segons ha dit, actua amb "impunitat" com una "màfia". "Quines mesures prendrà el govern municipal davant d'aquesta situació?", ha plantejat. Rovira també ha alertat de la presència de membres d'organitzacions "ultranazis" com MSR i Plataforma per Catalunya a la concentració de sindicats policials d'aquest matí a la Ciutat de la Justícia contra el regidor de la CUP.

Judici fugaç

El judici contra Garganté per un presumpte delicte lleu de coaccions a un metge del Centre Peracamps del barri del Raval ha durat pocs minuts després que el propi facultatiu hagi declarat que no tenia "cap interès" en mantenir la denúncia. El jutge dictarà ara una sentència absolutòria per al regidor i Esteban Yanischevsky, activista del col·lectiu Tras la Manta també implicat en el cas.
 

Josep Garganté, a la sortida de la Ciutat de la Justícia aquest dijous Foto: Isaac Meler


"Em va dir que posés una cosa que no era veritat"

En la fase de qüestions prèvies del judici, el metge ha insistit que no tenia intencióde mantenir la denúncia contra Garganté. El jutge li ha recordat que a l'atestat policial del dia dels fets "hi ha un apartat que posa denúncia i hi ha una creu" i si bé l'home ha admès que el regidor li va demanar que "posés una cosa que no era veritat" en el seu informe mèdic, s'ha ratificat en la seva voluntat de no denunciar. 

Els fets

El facultatiu suposadament va denunciar Garganté perquè el 23 de març va discutir amb ell i va insistir que canviés l'informe que havia fet sobre un manter lesionat durant una actuació policial, i en comptes de posar que havia caigut escrivís que havia estat empès i agredit per la policia. 

L'incident es va produir quan a primera hora de la tarda la Guàrdia Urbana va intentar dissoldre una concentració de venedors ambulants irregulars. Segons l'atestat policial, "la dispersió massiva de diverses persones" va suposar que un dels venedors subsaharians resultés lesionat. Allà va ser atès per un metge que, cap a les 8 del vespre, va rebre la visita de Garganté i diverses persones no identificades que van discutir amb ell perquè canviés l'informe mèdic, cosa a la qual el metge es va oposar, segons la seva versió.

Un representant del Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha explicat aquest dijous la seva versió dels fets: "Al noi el van empènyer des de dalt de l'escala i va caure. La policia no va cridar l'ambulància. Nosaltres vam decidir portar-lo a peu fins a l'hospital. Allà es va presentar la policia i la víctima tenia por d'explicar al metge el que li va passar".

Aldarulls a les portes de la Ciutat de la Justícia

L'arribada de Garganté a la Ciutat de la Justícia ha generat moments de tensió a causa de la presència de diversos membres del sindicats de la Guàrdia Urbana com el SAPOL, que han demanat cridant la dimissió quan es disposava a fer declaracions a la premsa. Al lloc també hi havia diverses entitats i personalitats de l'esquerra independentista que han respost amb crits de "torturadors". Finalment, ha calgut que els antiavalots dels Mossos d'Esquadra separessin els dos grups.

Entre les persones que han donat suport al regidor hi havia els diputats i exdiputats de la CUP Mireia Vehí o Joan "Nana" Garriga, David Fernàndez i Isabel Vallet, i els regidors Maria Rovira i Maria José Lecha.

 

Protestants del sindicat de la Guàrdia Urbana demanant la dimissió de Josep Garganté, aquest dijous Foto: Isaac Meler

Arxivat a