Domènech demana al govern espanyol calcar l'esperit del pacte basc i debatre el dret a decidir al Congrés

Sáenz de Santamaría adverteix Puigdemont que la conferència de presidents "marcarà" el diàleg a l'Estat | Rajoy enviarà en els pròxims dies la carta per convidar els presidents autonòmics a la cimera del gener

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría | @Congreso_Es
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:22h
En els pròxims dies, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, adreçarà una carta a tots els presidents autonòmics per convidar-los a la conferència del mes de gener, una trobada a la qual el cap de l'executiu català, Carles Puigdemont, ja ha dit que no hi pensa anar. La vicepresidenta del govern espanyol, Sorara Sáenz de Santamaría, s'ha encarregat, però, de recordar-li que aquesta cimera tindrà una importància cabdal per a la legislatura. "Serà un òrgan de màxim nivell pel disseny de les polítiques públiques", ha advertit durant la seva intervenció a la comissió constitucional, on també ha obert la porta a treballar per una reforma constitucional si hi ha una majoria que es posi d'acord en com s'ha d'afrontar. La paraula "diàleg" s'està fent omnipresent en les intervencions del govern espanyol. Però la principal força catalana al Congrés, En Comú Podem, ha demanat que es passi de les formes al fons i que es creï una comissió parlamentària en la qual es parli sobre el problema territorial.

Si bé Sáenz de Santamaría ha fet una defensa aferrissada de l'estat de les autonomies, Xavier Domènech, que ha parlat en nom del grup confederal Units Podem - En Comú Podem - En Marea, l'ha donat per "esgotat" i ha demanat que l'esperit del pacte entre el PNB i els socialistes d'Euskadi s'extrapoli al Congrés. Això implica, ha dit, la creació d'una comissió en la qual es pugui debatre sobre el dret a decidir, el reconeixement d'alguna territoris com Catalunya com a nació i també de la reforma Constitucional, en la qual han insistit també C's i el PSOE. 

El dirigent de la confluència d'esquerres ha titllat de "poc propositiu" el presumpte diàleg que el govern espanyol posa sobre la taula i ha subratllat especialment l'actitud "jurídica i repressiva" a l'hora d'afrontar el conflicte amb Catalunya. Domènech ha recordat que la sentència del TC contra l'Estatut va suposar la "ruptura" del pacte constitucional i és per això que considera que "ja no serveix". "La solució al problema territorial passa pel reconeixement de l'estat plurinacional i els drets socials blindats", ha sentenciat.

Una conferència de presidents reformulada

La vicepresidenta, però, no té previst per ara un canvi de plans. Ha recordat que la conferència de presidents és un compromís que el mateix Rajoy va assumir en la seva investidura i que hi ha unanimitat a l'hora de considerar que aquest òrgan ha de tenir un altre "enfocament" i ser un espai en el qual els dirigents posin "en comú" les diferents aproximacions als problemes que té el país. Aquest i no cap altre és l'espai on el govern espanyol considera que s'ha d'interlocutar.

Sáenz de Santamaría ha donat el tret de sortida a una "nova etapa" amb una legislatura "col·laborativa pel diàleg, l'entesa i l'acord". Ha destacat, en aquest sentit, que les delegacions i subdelegacions del govern espanyol als territoris -i ha citat com a exemple el recent nomenament d'Enric Milloc com a representant a Catalunya- potenciaran la comunicació i la col·laboració. "L'acord s'imposa com a una fórmula imprescindible per donar-li a Espanya l'estabilitat que es mereix", ha assegurat. 

ERC acusa el govern de fer que els catalans siguin "espanyols a la força"

La diputada d'ERC al Congrés Ester Capella ha advertit que Catalunya pensa celebrar un referèndum tal i com contemplen els seus pressupostos. "El seu integrisme nacionalista ens aboca a una tensió judicial i provoca que siguem espanyols per la força i no perquè ens sedueixin o poguem escollir", ha lamentat. Capella ha insistit que la Constitució no impedeix celebrar un referèndum i ha demanat "voluntat política" per donar resposta a una demanda del 75% dels catalans en comptes de "perseguir" els independentistes sota l'argument del compliment de la llei. 

Homs replica a Sáenz de Santamaría que "no té credibilitat"

El líder del PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha replicat a la vicepresidenta que "no té credibilitat" i li ha retret, justament aquest dijous que es reuneix el consell de política fiscal i financera, que l'Estat es quedi amb el 2,4% del límit de dèficit mentre a les comunitats autònomes se'ls imposa el 0,5% mentre els tocaria "més del doble". "Ni estat descentralitzat ni res. Qui reparteix es queda la major part", ha lamentat.