El topall de dèficit posa a prova el «diàleg» en el primer consell de política fiscal de Santamaría

Està previst atorgar a les automomies una dècima més de marge, fins al 0,6%, però Junqueras demanarà que sigui de l'1,18% | L'impost a les begudes ensucrades anunciat per Montoro enterboleix la cita perquè compromet 31 milions de recaptació previstos per la Generalitat

Junqueras, Santamaría i Montoro al consell de política fiscal i financera
Junqueras, Santamaría i Montoro al consell de política fiscal i financera | ACN
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 17:26h
"Ens tracten com a súbdits!", va exclamar Andreu Mas-Colell a la sortida del consell de política fiscal i financera del 12 de juliol del 2012. La Generalitat i el govern espanyol mantenien una pugna aferrissada pels objectius de dèficit, i Cristóbal Montoro no tenia intenció de modificar les seves previsions per atorgar més marge a les autonomies. El topall de dèficit ha estat una qüestió cabdal en les relacions entre l'Estat i les comunitats, i tornarà a protagonitzar el primer consell de política fiscal i financera presidit per Soraya Sáenz de Santamaría. Es preveu que el govern espanyol augmenti en una dècima el marge per a les autonomies fins al 0,6%, però la Generalitat defensarà arribar un 1,18%.

Amb aquesta xifra s'ha presentat el vicepresident Oriol Junqueras a la reunió -que ja està en marxa-, tres dies després de presentar al Parlament els pressuposts catalans per al 2017. Els comptes estan fets amb la previsió de tenir un 0,5% de límit de dèficit, que és el que es va acordar al consell de política fiscal i financera del mes d'abril. Aquesta xifra, però, no està ratificada pel Congrés dels Diputats, i ahir Montoro va explorar la possibilitat d'ampliar-lo en una dècima -que en termes catalanes equival a 220 milions d'euros- en les converses que va mantenir amb els grups. La clau per al ministeri és acordar el sostre de despesa amb el PSOE i Ciutadans per encarrilar els pressupostos espanyols.

Polèmica pels impostos

Una de les qüestions que va abordar el ministre amb els partits amb representació parlamentària és la possibilitat de posar en marxa un impost per gravar les begudes ensucrades. Aquest nou tribut entraria en col·lisió amb un d'idèntic que Junqueras ha inclòs en els comptes per al 2017. La previsió del vicepresident era recaptar 31 milions d'euros l'any vinent per aquest concepte.
 

Oriol Junqueras saluda Cristóbal Montoro,en un consell de política fiscal Foto: ACN


El que està passant amb la duplicació de l'impost és exactament el mateix que amb el tribut de dipòsits bancaris que la Generalitat volia posar en marxa. El Tribunal Constitucional el va tombar definitivament l'1 de juny del 2015. La maniobra de l'Estat es va basar en crear un impost de dipòsits bancaris i situar-lo en el 0,03% per dificultar la recaptació que en volia fer l'administració catalana.

Nova etapa

El consell de política fiscal que arrenca a les 16.30 és el primer que se celebra sota el presumpte clima de diàleg que el govern espanyol vol impulsar en aquesta legislatura. Junqueras hi assisteix perquè, tal com va proclamar ahir el secretari d'Economia, Pere Aragonès, la Generalitat ha de ser allà on estiguin en joc els recursos per als catalans.

En la reunió de tots els consellers d'Economia de totes les comunitats també es començarà a tractar la reforma del sistema de finançament. El vicepresident ja ha deixat clar que no liderarà les reivindicacions per tenir més recursos, un gest que se suma a la decisió del president Carles Puigdemont de no assistir a la conferència de presidents del proper mes de gener. L'estratègia de la Generalitat passa per exigir bilateralitat en qüestions relacionades amb el procés i aplicar un diàleg resignat en les qüestions multilaterals.

És en aquesta última categoria en la qual cal enquadrar el consell de política fiscal i financera d'aquesta tarda, que també fixarà els objectius de dèficit fins al 2019. Junqueras assegura tenir bona relació amb Santamaría, a qui ha convidat a Barcelona per abordar l'agenda catalana. Mentrestant, Puigdemont i Rajoy tenen pendent fixar una cita a la Moncloa per tractar el referèndum. De moment, sense possibilitats d'èxit.