Desallotgen l'edifici ocupat «Bloke» al barri d'Hostafrancs de Barcelona

L’immoble es troba inclòs en un projecte de reparcel·lació del 1994, que preveu l’obertura del carrer Diputació fins a aquesta zona

Desallotjament de l'edifici, amb dos agents de la Guàrdia Urbana en un dels balcons
Desallotjament de l'edifici, amb dos agents de la Guàrdia Urbana en un dels balcons | ACN
Redacció
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:22h
La Guàrdia Urbana de Barcelona desallotja aquest dijous al matí un edifici ocupat, situat al carrer Creu Coberta, número 24, del barri d’Hostafrancs, al Districte de Sants-Montjuïc. Segons fonts municipals, es tracta d’un edifici inclòs en el PERI d’Hostafrancs i és el darrer que quedava per demolir abans de fer l’obertura del carrer Diputació des del carrer Tarragona fins a la zona de l'immoble. Aquesta és una actuació prevista en el projecte de reparcel·lació urbanística del 1994 i la propietat el va cedir a l’Ajuntament.

A l’interior, hi vivia un grup de ciutadans de nacionalitat romanesa, que canviava molt sovint de membres, dedicats a la recollida de ferralla i estaven avisats des de feia més d’un any que es produiria el desallotjament, segons fonts municipals. En aquest sentit, els serveis socials van oferir una solució habitacional per aquest grup, que oscil·la entre 5 i 8 persones, entre els quals hi ha una dona i cap menor.

Els desallotjament ha començat al voltant de les vuit del matí i, a més de la Guàrdia Urbana, hi participen els Mossos d’Esquadra en tasques de col·laboració. Segons l’Ajuntament de Barcelona, a manca d’un interlocutor clar entre el grup d’individus que vivien a l’edifici i arribar un acord perquè l’abandonessin, finalment va ser la Fiscalia qui va instar el jutge perquè es dugués a terme el desallotjament.

D’altra banda, col·lectius okupes que han tingut dels fets s’han desplaçat fins a l’edifici afectat per expressar la seva protesta i alguns d’ells s’han penjat a la façana.

Per la seva banda, fonts veïnals han explicat que entre el grup de desallotjats hi havia veïns del barri, entre els quals, alguns d’ells són de nacionalitat romanesa. L’Ajuntament de Barcelona, però, ha assegurat que tot i que fa un temps se’n tenia constància, ara actualment no hi vivien.

En el moment del desallotjament, la policia s’ha trobat amb quatre persones que s’han lligat i que han hagut de ser trets amb radials pels agents. Un d’ells, per exemple, havia introduït el braç dins d’un tub.

“El turisme ens fa fora”

A l’edifici afectat, s’hi ha pogut veure pancartes contra el turisme, ja que als solars adjacents estan qualificats com a residencials i s’hi poden construir habitatges, oficines i hotels. En aquest sentit, al costat hi ha prevista la construcció d’un hotel de tres estrelles, amb una superfície total de 5.065 metres quadrats i vuit plantes, fet que ha motivat la presència d’algunes pancartes com ‘Un bloc menys, un hotel més’, ‘El turisme ens fa fora’ o ‘’4 blocs de vivendes enderrocats per un hotel de 8 plantes’, entre d’altres.

Segons l’Ajuntament de Barcelona, la llicència ja estava demanada des d’abans de la moratòria i per tant pot executar les obres si ho desitja. Al costat del solar que deixarà l’edifici, també s’hi preveu la construcció d’un edifici d’habitatges d'uns 1.000 metres quadrats i un equipament municipal de 4.000 metres quadrats.
Arxivat a