Un 20% de les persones amb VIH continuen sense estar diagnosticades

Tot i així, hi ha hagut un petit repunt en els diagnòstics el 2015 | Al 46% de les persones amb sida se'ls detecta la malaltia massa tard | L'OMS alerta que les infeccions han augmentat un 7% a Europa del 2014 al 2015

Les xifres del VIH a Catalunya
Les xifres del VIH a Catalunya | Europa Press
01 de desembre del 2016
Actualitzat a les 14:56h
Catalunya ha registrat un repunt en els nous casos de VIH diagnosticats el 2015. El Departament de Salut n'ha registrat 865, mentre que l'any anterior no arribaven als 700. Tot i així, un 20% de les persones que tenen el virus continuen sense estar diagnosticades i s’estima que hi ha prop de 34.000 catalans amb la sida. Per això, coincidint amb el Dia Mundial contra la Sida i malgrat l'augment en la diagnosi, els col·lectius d’afectats per la malaltia consideren les xifres preocupants i reclamen que s’incorpori ja en el tractament mèdic la profilaxi preexposició (PrEP), que recomana l’OMS i que evita el contagi en el 95% dels casos.
 
Segons les dades que proporciona el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les infeccions de transmissió sexual i sida de Catalunya (CEEIS) en el seu darrer informe, els nous casos diagnosticats per VIH es donen en homes en el 79,6% del total. A més, les xifres també incideixen en què en el 66,9% dels casos la transmissió és entre persones homosexuals o bisexuals. Gairebé un de cada quatre casos es dóna en homes i dones heterosexuals i en un 2,4% la transmissió es deu al consum de drogues injectades. A més, l'informe també mostra que un 46% dels nous diagnòstics es realitzen massa tard, un percentatge superior a la mitjana dels països d'Europa.
 
Per això, com cada any, més de 140 entitats públiques i privades demanen avenços en la prevenció i el tractament de la infecció. Sota el lema “Aixequem les manes per la prevenció del VIH”, la campanya d’enguany fa èmfasi en evitar noves infeccions i poder assolir l’objectiu 90-90-90 que marca l’organisme internacional ONUSIDA. La institució reclama que s’augmenti un 90% la proporció de persones diagnosticades amb VIH, incrementar un 90% el nombre de persones en tractament i que, d’aquestes, el 90% tingui càrrega viral indetectable.
 
LES XIFRES DE LA SIDA I EL VIH A CATALUNYA

 
L’OMS alerta que els casos de VIH han augmentat un 7% a Europa
 
Així mateix, en el seu darrer informe, “La vigilància del VIH/Sida a Europa 2015”, l’OMS alerta que els casos d’infecció per VIH han augmentat un 7% a la regió europea durant el 2015 en comparació amb l’any anterior. Així, per primera vegada, el nombre de casos supera els dos milions. Aquesta xifra és la més alta des del 1981, any en què es va començar a diagnosticar la malaltia. Per això, demanen als països de la Unió Europea que es comprometin amb un pla de resposta urgent fins al 2030.
 
Des dels vuitanta fins a l’actualitat, més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions de persones viuen a tot el món amb el virus i dos milions de persones s’infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països en desenvolupament, especialment a l’Àfrica subsahariana. Gairebé el 70% del total mundial de noves infeccions es registra en aquesta regió.
 
La sida, una malaltia encara sense cura
 
La sida, que rep el nom científic de síndrome d’immunodeficiència adquirida, és una malaltia que destrueix les defenses del cos i està provocada pel virus de la immunodeficiència, més conegut com a VIH. Avui dia, la sida no es cura, però sí que existeixen tractaments que dificulten la multiplicació del virus i que s'han de prendre durant tota la vida. La profilaxi preexposició (PrEP) que reclamen els col·lectius d’afectats per la malaltia n’és un dels més nous.
 
Estar infectat pel VIH no és el mateix que tenir la sida. Hi ha persones que poden tenir el virus, però que no tindran cap símptoma fins després de molts anys. Aquestes persones són seropositives, és a dir, poden transmetre el virus encara que no presentin la malaltia. Els mecanismes de transmissió són per la sang o a través de relacions sexuals sense protecció. A la llarga, a banda de destruir les defenses del cos, la sida pot motivar l’aparició de càncers o provocar alternacions neurològiques greus. 
 

Consulta les últimes dades del CEEIS sobre Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Catalunya

Arxivat a