​ERC demana destinar a l'habitatge el 25% de la inversió municipal de Barcelona

Els republicans volen reequilibrar la ciutat intervenint a la zona nord a partir de la Meridiana

Redacció
29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:28h

El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, a la conferència. Foto: ACN


ERC ha reclamat ampliar a tota la ciutat de Barcelona el dret de tempteig i retracte que l'Ajuntament té actualment en algunes zones concretes per tal de crear un parc d'habitatge públic de lloguer que estigui ben distribuït i que tingui caràcter metropolità, evitant els barris perifèrics. A parer seu, cal destinar un 25% del total de la inversió municipal a l'habitatge, cosa que suposa més de 100 milions d'euros.

En una conferència al Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, els republicans han presentat la seva proposta d'urbanisme, que implica equilibrar socialment la ciutat. ERC aposta per "bascular cap al nord", intervenint en l'eix a partir de la Meridiana, i també per convertir les rondes viàries en "rondes de les persones". En un pla més concret, volen crear un institut autònom que protegeixi el patrimoni de la ciutat, ha informat l'ACN.

El líder d'ERC, Alfred Bosch, ha opinat que el Barcelonès Nord és "la gran assignatura pendent de l'àmbit metropolità", perquè la ciutat està "desequilibrada" cap al sud, amb equipaments de primer nivell com l'estació de Sants, la Fira, l'Anella Olímpica, les universitats de la Zona Universitària, el Camp Nou, el port, la Zona Franca o l'aeroport. En canvi, ha remarcat que l'únic pol al nord és el de la Sagrera. A parer seu, el que cal ara és pensar, dissenyar i elaborar mesures des del govern de la ciutat i des de l'àrea metropolitana per corregir aquesta situació.

Un altre element per equilibrar la ciutat passaria, ha dit Bosch, per "arrodonir" Barcelona a través de l'anella viària que suposen les rondes. Segons ell, el que cal és que el centre de la ciutat s'eixampli i comprengui tot el que estigui situat dintre d'aquesta anella, l'Hospitalet de Llobregat inclòs. Ara bé, el president del grup municipal d'ERC ha subratllat que la Barcelona olímpica va deixar unes rondes sovint massa estretes i que només són per a trànsit rodat. És en aquest sentit que ha recordat la seva proposta de "la ronda de les persones", afegint altres funcions a l'anella, amb zones enjardinades, carrils bici i sobretot transport públic.

A nivell més concret i en el capítol de l'habitatge, el portaveu republicà, Jordi Coronas, ha defensat la necessitat de crear un parc d'habitatge públic de lloguer que ha de ser metropolità i estar ben distribuït. En termes quantitatius, Coronas ha apostat perquè un 25% de la inversió anual estigui destinada a habitatge (més de 100 milions d'euros). Això implicaria recuperar sòl públic, i en aquest punt ha apostat per ampliar a tota la ciutat el dret de tempteig i retracte, creant àrees preferents i prioritzant la propietat vertical –els edificis sencers i els solars- contra els especuladors.

Proposta d'un Institut de Patrimoni

En matèria de patrimoni, ERC avisa que s'estan fent malbé molts elements de la ciutat i que l'Ajuntament no pren les mesures necessàries per protegir els seus béns. És per això que el portaveu republicà ha posat sobre la taula la creació d'un Institut de Patrimoni de Barcelona, que sigui autònom, amb veu pròpia i capacitat de decisió. "No volem que el dret urbanístic passi gairebé sempre pel damunt del dret del patrimoni", ha subratllat Coronas.

Pel que fa a la mobilitat, els republicans defensen les "superilles", com la que es va implementar a Gràcia, però es desmarquen de la forma d'implementar la del Poblenou, "d'esquena als veïns, sense la informació prèvia i la participació que calia". Coronas també ha reclamat acabar amb el desplegament de la xarxa ortogonal i desplegar la Línia 9.
Arxivat a