PP, C's i PSC busquen la fórmula per frenar els pressupostos «de la independència»

Socialistes i Ciutadans demanen una reconsideració de l'admissió a tràmit dels comptes mentre que el PP posa sobre la taula la seva voluntat d'impugnar la partida del referèndum | "El Govern està sacrificant partides socials en nom del procés", denuncia el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela

29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 21:13h

El portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez Foto: ACN
 

 

Evitar que els pressupostos prosperin. Aquest és l'objectiu del PP, PSC i Ciutadans, que més enllà de considerar que aquests no són, com diu el Govern, els pressupostos "més socials", veuen en la disposició addicional 31, la partida que fa una referència explícita a la celebració d'un referèndum, un clar desafiament al Tribunal Constitucional. De fet, alerten que els propis lletrats del Parlament han alertat els grups parlamentaris que el projecte s'hauria de paralitzar si conté partides que contravinguin les resolucions dictades pel tribunal.

Davant d'aquesta advertència dels lletrats, tant el PSC com Ciutadans ja han demanat una petició de reconsideració de l'admissió a tràmit dels comptes a la mesa del Parlament, on Junts pel Sí té majoria. Això dilatà el procés, ja que ara són els lletrats del Parlament els encarregats d'emetre un informe. Amb aquest moviment, els dos grups també busquen que els tècnics de la cambra posin per escrit quin dels continguts del projecte de pressupostos pot ser inconstitucional. El PP pretén actuar més directament i ja ha posat sobre la taula la seva intenció d'impugnar la partida de 5,8 milions per a la celebració del referèndum promès pel Govern de Carles Puigdemont.  

Santi Rodríguez (PP): "La partida del referèndum està redactada perquè s'impugni"

El PP ja ha desplegat tot el seu argumentari per batallar contra els pressupostos presentats pel Govern. El portaveu adjunt dels populars al Parlament, Santi Rodríguez, ha destacat que els comptes s'aprofiten de 3.500 milions d'euros més respecte el 2015 gràcies a "la millora de la situació de l'economia" amb el govern espanyol sota la batuta de Mariano Rajoy. Ha lamentat, però, que enlloc de destinar aquests recursos addicionals a la protecció social el Govern els contempli per impulsar les estructures d'estat.

De fet, els populars ja han deixat ben clar que és la disposició addicional 31 dels pressupostos, la que fa referència al referèndum, la que el seu partit té en el punt de mira. "És clarament impugnable, està redactada perquè s'impugni", ha sentenciat. Amb tot, segons Rodríguez, el més greu de la situació és l'actitud del Govern perquè està "disposat a desafiar la legalitat i la democràcia" per celebrar un referèndum "il·legal" i "dividir la societat catalana".

Carlos Carrizosa (Ciutadans): "Són uns pressupostos per la independència, no pensen en els catalans"

Ciutadans s'agafen a l'advertència que han fet els lletrats del Parlament per demanar una reconsideració de l'admissió a tràmit dels comptes i també un informe del Consell de Garanties Estatutàries. "Són uns pressupostos per la independència, no pensen en els catalans", ha lamentat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha promès que el seu grup "s'oposarà amb tots els mitjans que estiguin al seu abast" als pressupostos presentats per Oriol Junqueras. Amb tot, Carrizosa ja ha insinutat que no creuen que la Mesa aturi la tramitació els comptes tenint en compte que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, està sent jutjada "per desobeir lleis".

Carrizosa ha promès fer ús de tota l'artilleria legal per denunciar que els comptes són "tramposos i opacs" i utilitzen "els diners de tots els catalans" pels objectius dels partits independentistes mentre no es destinen a beques d'estudi o menjador, a ajudar els autònoms o a tornar la paga extra als funcionaris. 
 

El portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa Foto: ACN



Alícia Romero (PSC): "El suport de la CUP li ha sortit molt barat al Govern"

En la mateixa línia que Ciutadans, el PSC està elaborant ja una petició de reconsideració de l'admissió a tràmit dels pressupostos pel fet que s'inclogui una partida de 5,8 milions per celebrar un referèndum que pot col·lisionar amb la legalitat i les resolucions que fins ara ha emès el TC sobre el procés sobiranista. "El suport de la CUP li ha sortit molt barat al Govern: 5,8 milions per un referèndum a compte de mil cent milions per a polítiques socials", ha criticat la diputada socialista Alícia Romero.

Els socialistes catalans han instat la CUP a sumar-se a les esmenes que presentaran, com ja han fet en altres ocasions, per demanar que es reformi l'impost de successions i donacions, així com el tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes més altes. Amb tot, el PSC ja dóna per fet que l'esquerra anticapitalista ha estat "incapaç de seduir" el Govern perquè incorpori una política econòmica més social.

Romero ha burxat en el fet que els pressupostos contemplen una despesa social que és mil milions inferior a la dels pressupostos del 2011 que Artur Mas va aprovar amb el suport del PP encapçalat per Alícia Sánchez-Camacho. Prenent com a referència aquest mateix any ha detallat que en Salut s'hi destinen 674 milions menys mentre que en aquells comptes es contemplaven 153 milions més en Educació. "No són més socials ni tan sols comparant-los amb els que van pactar la dreta de Mas i el PP", ha etzibat. La diputada del PSC ha lamentat  també que no es contempla la renda garantida de ciutadania i que el suport a les famílies "baixa un 50%".  
 

Els diputats socialistes Alícia Romero i Rafael Bruguera Foto: ACN



Joan Coscubiela (CSQEP): "Estan sacrificant partides socials en nom del procés"

"Estan sacrificant partides socials en nom de les necessitats del procés", ha sentenciat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que ha assenyalat que el seu grup "no pensa destinar temps" en buscar si hi ha o no una partida pel referèndum perquè l'important és que no n'hi ha cap, per exemple, per a la renda garantida de ciutadania. El portaveu de la confluència d'esquerres ha subratllat que aquesta absència és greu perquè, a més de renunciar a una política social, "es desobeeix" un mandat democràtic del Parlament.

Com ja va fer la setmana passada quan es va reunir amb el departament d'Economia, Coscubiela ha lamentat que el Govern estigui fent una triple renúncia: a "l'autonomia fiscal", a fer pagar més a aquells que més tenen i a tenir més ingressos per invertir en polítiques socials. "Qui digui que és compatible pujar la despesa social, fer complir el dèficit del 0,5% i no augmentar els ingressos fiscals està falsejant la realitat. És impossible, les tres coses alhora són incompatibles", ha deixat anar tot anunciant que el seu grup està "abocat" a presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos.

Per a CSQEP la proritat dels comptes presentats per Oriol Junqueras "no és l'emergència social" sinó la "supervivència política" d'un Govern que juga a fer "xantatge" a la CUP.
 

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela Foto: ACN



Roger Torrent (Junts pel Sí): "Hi ha molt bones perspectives"

Malgrat l'escepticisme del vicepresident Oriol Junqueras i la posició poc conciliadora de la CUP, Junts pel Sí ha verbalitzat un missatge tranquil·litzador aquesta tarda al Parlament. En nom de la coalició independentista, Roger Torrent ha recalcat que "hi ha molt bones perspectives" per superar el tràmit parlamentari i culminar el diàleg en uns "pressupostos socials" i que permetin "la proclamació de la República" catalana. "És la millor proposta possible", ha detallat Torrent, que també ha destacat que "proporcionalment", els comptes presentats pel Govern "són els més socials de la història".

Junts pel Sí ha exposat els arguments per contextualitzar i defensar els pressupostos confeccionats per l'executiu. En primer terme, la coalició recorda que els "ingressos creixen", per la millora de l'economia però també per la incorporació de noves mesures fiscals. En segon lloc, es constata que el límit de dèficit del 0,5% fixat pel ministeri d'Hisenda manté "l'ofec econòmic al qual l'Estat sotmet la Generalitat". En tercer terme, Junts pel Sí defensa que "la millora en la gestió" ha permès agilitzar el pagament a proveïdos. I finalment, el grup parlamentari sosté que el Govern ha fet un esforç per incrementar les inversions socials, especialment en salut i ensenyament. Ho demostra el fet, segons els sobiranistes, que es destini el 77% dels 1.521,2 milions nous de despesa a polítiques socials.
 

El portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent Foto: ACN