La revolució cubana i la cacera de bruixes, entre els cicles de la Filmoteca pel 2017

El centre celebrarà el proper mes de febrer el cinquè aniversari de la nova ubicació al Raval | El 2017 comptarà amb les visites de Maria de Medeiros i dels germans Dardenne, entre d'altres

El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, i el director de l’ICEC, Xavier Díaz, amb la mirada projectada de Maria de Medeiros
El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, i el director de l’ICEC, Xavier Díaz, amb la mirada projectada de Maria de Medeiros | ACN
29 de novembre del 2016
Actualitzat el 01 de desembre a les 7:27h
El proper 21 de febrer farà cinc anys que la Filmoteca de Catalunya és al Raval, a la Plaça Salvador Seguí. Cinc anys de creixement i de la consolidació d'una aposta ferma que sempre ha buscat l'equilibri entre el cinema clàssic i contemporani, i que ho ha fet a través d'una programació "rigorosa, de qualitat i diversificada estèticament". Així ho ha subratllat Esteve Riambau, director del centre, en la presentació de la nova temporada, celebrada aquest dimarts.

Riambau ha explicat que l'objectiu fonamental de cara al 2017 segueix sent "rejovenir el públic", amb una programació que seguirà comptant amb cicles de primeríssim nivell qualitatiu i que buscarà la màxima diversitat. Entre ells, el dedicat a la revolució cubana, amb material procedent de la Cinemateca Cubana i que serà organitzat conjuntament amb el Museu Reina Sofía; o el dedicat a Maurice Tourneur, autor de títols com The Blue Bird, Woman o Justin de Marseille.

Gran celebració dels 100 anys de la Revolució Soviètica

La Revolució Soviètica també gaudirà d’un lloc privilegiat a l’agenda de 2017, amb el cicle més exhaustiu del curs, que servirà per commemorar-ne el centenari. De març a octubre, i amb diversitat tant cronològica com ideològica, es dedicaran 50 títols a un dels esdeveniments més transcendents del segle XX, fet que evidenciarà com la revolució i la implantació del comunisme són dos dels grans referents cinematogràfics del segle passat.

Una altra col·laboració, amb la Filmoteca de la Xina, permetrà gaudir a Barcelona d'una retrospectiva sobre la dona al cinema xinès, programada pel maig, amb joies dels anys 1934 i 1949. També se celebrarà el centenari de Susan Hayward i Joan Fontaine, dos rostres del Hollywood clàssic protagonistes de films com Una mujer destruída, I Want to Live!, Suspicion, Jeane Eyre o Letter from an Unknown Woman. Del Hollywood clàssic també ens arribarà la parella formada per Howard Hawks i John Ford, que seran recordats com els reivindicats auteurs que aclamava la crítica francesa dels anys cinquanta.
 

Maria Medeiros, en un fotograma de «Divina Comedia»


Celebració dels 50 de Sitges i presència de Maria de Medeiros

El cinquantè aniversari del Festival de Sitges també tindrà un pes important, ja que de juny a setembre es recordarà un film de cadascuna de les edicions del certamen, acompanyat d’una exposició antològica que recordarà la seva història i la dels seus convidats més il·lustres. A la tardor serà el torn de commemorar el centenari de Fernando Rey amb la projecció d’alguns dels seus principals títols; i també dels 70 de la “cacera de bruixes”, un dels períodes més sinistres de la història del cinema nord-americà, que comptarà amb un paper destacat.

Pel que fa les presències, l’any començarà amb la visita de l’actriu portuguesa Maria de Medeiros, musa de Quentin Tarantino, Manoel de Oliveira, Bigas Luna o Isabel Coixet, entre molts d'altres. La seguiran noms com el director Eugène Green, els germans Luc i Jean-Pierre Dardenne, o el documentalista experimental danès Jörgen Leth.
 
2016: 1.272 sessions i 130.485 espectadors
El director de la Filmoteca ha fet el balanç de l’any que ara toca a la fi: a dia d'avui, amb 1.272 sessions celebrades, la xifra d’espectadors és de 130.485, amb una mitjana de 102,5 espectadors per sessió. Les expectatives són de tancar l’any mantenint la mitjana dels darrers cinc anys, superada de manera excepcional l’any 2015. Segons Riambau, "la previsió és tancar l’any amb bons resultats d’assistència i amb cicles i presències molt ben acollides per part del públic".

Al seu torn, Xavier Díaz, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha destacat la consolidació de la Filmoteca "com un equipament d’alt nivell de qualitat i visibilitat, que situa internacionalment la cultura del país i el connecta amb les tendències del moment". Cinc anys de creixement que han fet possible que el centre hagi esdevingut un dels equipaments culturals més ben valorats de la ciutat, tal i com Díaz ha subratllat.
Arxivat a