Sant Julià de Cerdanyola aprofita el reconeixement de la Fia-faia per crear la Fira Faia

El certamen va ser declarat l'any passat patrimoni immaterial de la Unesco, dins de la candidatura de les Falles del Pirineu

L'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elías, amb el regidor de Cultura, Joaquim Costa
L'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elías, amb el regidor de Cultura, Joaquim Costa | Aida Morales
29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:44h
El primer any del reconeixement de la Fia-Faia com a patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco, dins de la candidatura de les Falles del Pirineu, es vol aprofitar, també, en l'àmbit turístic i de dinamització del territori. Més enllà de la festa, que se celebra el proper 24 de desembre a Sant Julià de Cerdanyola i Bagà (el Berguedà) aquest primer poble també organitzarà, el 10 de desembre, la Fira Faia. Es tracta, segons ha explicat l'alcalde, Agustí Elías, en una roda de premsa, d'una fira d'artesania, que es vincularà amb la festa, i que intentarà esdevenir pol d'atracció turística. 

"Hem aprofitat la força que té la Fia-faia per ajudar la fira, i per això també hem escollit el nom de la Fira Faia i la proximitat amb les dates", ha relatat l'alcalde. A més, ha precisat, també s'ha intentat buscar un dia que no coincideixi amb cap de les fires dels pobles del voltant, i aprofitar el pont, per donar encara més "impuls" a la festa. 

La Fira Faia, ha continuat el regidor de Cultura, Joaquim Costa, serà una fira de tarda, ja que començarà a les 16.00 hores i finalitzarà a les 20.00. En total, es calcula que hi haurà una dotzena de parades d'artesania, embotits, formatges i pastissos, amb la presentació d'una joia sobre la Fia-faia que ha encarregat la Penya Blaugrana del poble, i un taller demostratiu per aprendre a fer les toies. Aquest serà a les 18.00 hores, de la mà dels nens i nenes de l'escola i de persones grans. 

L'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elías, amb el regidor de Cultura, Joaquim Costa Foto: Aida Morales


A continuació, es podrà viure en directe l'encesa excepcional d'una Fia-faia per commemorar el primer aniversari de la declaració de la Unesco, amb un repic de campanes i el tradicional ball al voltant del foc amb música en directe. Per acabar, ha explicat, hi haurà una degustació de codonyat amb formatge i vi de missa al Centre Cívic. 
 
Bones previsions

Segons l'alcalde, la Fira Faia espera una quantitat notable de gent, sobretot per la coincidència amb el pont, tot i que tampoc quantitats desmesurades, tenint en compte que Sant Julià de Cerdanyola és un poble petit, que no queda al pas de la C-16. 

"Però és probable que hi hagi gent, i també volem que vinguin els curiosos i la gent dels pobles veïns", ha precisat. En aquest sentit, ha dit que s'intentarà potenciar "l'atractiu de la Fia-faia", en una fira intensiva, amb activitats continuades durant quatre hores, i apta per a tots els públics.