​Barcelona recupera la memòria de les mobilitzacions de les dones dels últims 40 anys

L'Ajuntament impulsa un programa d'activitats als districtes per commemorar el 40è aniversari de les I Jornades Catalanes de la Dona

Redacció
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:33h

Cartell sobre els 40 anys de les I Jornades Catalanes de la Dona. Foto: Ajuntament de Barcelona


L'Ajuntament de Barcelona ha endegat el projecte commemoratiu en moviment . dones de Barcelona. 40 anys i més. 1976-2016, amb el qual vol recuperar, honorar i transmetre la memòria de les mobilitzacions de les dones per millorar la vida als barris de la ciutat i construir relacions socials més democràtiques i equitatives, ha informat aquest dilluns l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en un comunicat.

El programa es desenvoluparà de gener a juliol del 2017 als deu districtes de la ciutat, començant el gener al Centre Cívic Sagrada Família de l'Eixample, per commemorar els 40 anys de les I Jornades Catalanes de la Dona. Aquest esdeveniment va marcar un abans i un després en la vida de les dones i l'esdevenir de la ciutat. Moltes qüestions fins aleshores reservades a l'àmbit personal van transcendir a l'esfera pública i política, i van donar peu a algunes de les campanyes i mobilitzacions més importants dels anys següents.

Les jornades es van celebrar al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), convocades pel Secretariat d'Organitzacions no Governamentals. S'hi esperaven unes cinc-centes dones, i finalment n'hi van participar 4.000. Moltes de les reivindicacions que es van plantejar van donar lloc a algunes de les mobilitzacions més importants dels anys següents, com la penalització de la violència contra les dones. Algunes es van obtenir durant els primers anys, com el divorci i la despenalització dels anticonceptius (1978), però altres van arribar més tard, com l'avortament (1985).

El programa, impulsat pel Comissionat de Programes de Memòria amb la col·laboració dels districtes i comissariat per la doctora en història moderna i contemporània de la UB Cristina Borderías, inclou una exposició itinerant i un cicle de taules rodones i cinefòrums. Es completa amb la projecció del documental El despertar de les dones: la lluita feminista, el qual recupera les vivències de dones de procedències diverses –feministes, veïnes, sindicalistes, militants de partits i d'associacions- a les I Jornades Catalanes de la Dona.
 

Programa del projecte «en moviment . dones de Barcelona. 40 anys i més... 1976-2016» by naciodigital on Scribd


 
Arxivat a