Vila d'Abadal torna a primera fila: «Demòcrates és el centre que ha de liderar la independència»

L'exalcalde de Vic és escollit president del consell nacional del partit sorgit dels independentistes d'Unió | Assegura que la independència només s'aconseguirà amb un referèndum "definitiu" i amb unitat

Vila d'Abadal, nou president del consell nacional de Demòcrates
Vila d'Abadal, nou president del consell nacional de Demòcrates | ACN
26 de novembre del 2016
Actualitzat el 27 de novembre a les 8:59h
Josep Maria Vila d'Abadal ja ha tornat, oficialment, a la primera fila de la política catalana. La militància de Demòcrates de Catalunya l'ha escollit aquest dissabte president del consell nacional de la formació. Substitueix Joan Rigol, expresident del Parlament, que va deixar el càrrec per dos motius: es va comprometre a estar-hi només un any i, a banda, va tenir discrepàncies amb la cúpula arran del seu suport a la candidatura de Convergència encapçalada per Francesc Homs a les eleccions del 26-J.

L'exalcalde de Vic ha estrenat el càrrec -avançat per NacióDigital- amb un discurs davant del consell nacional de Demòcrates. "Som el centre que ha de liderar la independència", ha assegurat, al mateix temps que ha considerat que aquest estadi només s'aconseguirà a través del "referèndum definitiu". "Necessitem unitat i que el procés sigui viable", ha determinat.

Trajectòries que s'uneixen

El fitxatge de Vila d'Abadal arriba després que Antoni Castellà, un dels portaveus polítics de Demòcrates, hagi mantingut nombroses trobades amb ell. La relació no havia estat sempre fluïda. L'exalcalde de Vic i fundador de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) es va presentar com a candidat a liderar Unió contra Josep A. Duran i Lleida al congrés que els democristians van celebrar a Sitges el 2012, però no va passar del 20% dels vots. Castellà, també independentista, integrava la candidatura de Duran i es proposava fer el pols dins de la mateixa executiva.
 

Antoni Castellà i Josep Maria Vila d'Abadal, l'any 2014 al Mercat del Ram de Vic. Foto: Adrià Costa


La relació entre els dos es va "ressentir", segons diversos dirigents consultats, però s'ha anat recomposant. El moviment de Vila d'Abadal implica que el Moviment Demòcrata Català (MDC) passi a integrar-se dins de Demòcrates de Catalunya. El partit té 3 diputats al Parlament, 21 alcaldies i un centenar de regidors, la majoria d'ells provinents de l'aparell territorial d'Unió, i la seva intenció és concórrer en solitari a les eleccions constituents previstes -segons el full de ruta actual- pel març del 2018.