Erdogan continua ensopegant amb Europa

El Parlament Europeu demana la suspensió de les negociacions amb Turquia | Els excessos en l’aplicació de l’estat d’excepció per Erdogan irriten l'Eurocambra

24 de novembre del 2016
Actualitzat el 25 de novembre a les 0:29h

La repressió d'Erdogan sxoca amb Europa. Foto: Europa Press



Un total de 479 vots, 37 en contra i 107 abstencions han aprovat aquest dijous una resolució que demana la paralització temporal de les negociacions de la Unió Europea amb Turquia arran de la repressió ferotge desfermada en aquell país pel govern de Recep Tayyip Erdogan després de l’intent frustrat de cop d’estat del juliol passat.

Més de 120.000 empleats públics han estat separats de la seva funció i hi ha més de 30.000 persones en espera de judici, a més de deu diputats de l’oposició empresonats. Però un altre element que preocupa la UE és que s’hagi reobert el debat sobre la reintroducció de la pena de mort a Turquia. Aquesta possibilitat seria vista com un mur infranquejable per a l’ingrés de Turquia a la UE.

En el text de la moció aprovada, s’afirma que “Turquia és un soci important de la Unió”, però exigeix “voluntat política de cooperar per ambdues parts”, una voluntat que, segons el Parlament, Ankara no està demostrant. Per l’Eurocambra, l’actuació del règim d’Erdogan ha estat desproporcionada perquè “s’han vulnerat drets i llibertats fonamentals protegits per la Constitució turca”.    

Cal dir que la resolució del Parlament Europeu no és vinculant. És la Comissió Europea l’òrgan que té les atribucions definitives si s’opta per congelar o anul·lar el procés de negociacions amb Ankara. En aquests moments, l’estat de les relacions entre la UE és de tensió, i el mateix president turc ha insinuat una aproximació a Rússia en cas que el procés no es desbloquegi.