Batalla al Congrés per la mort de Rita Barberá: el PP ho vincula a una «cacera» política i mediàtica

Dirigents populars denuncien que l'exalcaldessa de València havia estat sotmesa a una persecució "injustificada" i Margallo revela que patia "una depressió" | Podem renuncia a participar en el minut de silenci al Congrés i el PP carrega contra la decisió d'Iglesias per "miserable" | El portaveu del govern espanyol diu que Barberá "sabrà perdonar" els que "no es van portar bé amb ella"

Rita Barberá, en una imatge d'arxiu al Senat
Rita Barberá, en una imatge d'arxiu al Senat | EFE
23 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:53h
La mort de Rita Barberá ha desfermat una tempesta política. Personatge polèmic fins a la seva defunció –l'exalcaldessa de València il·lustrava els excessos del PP i el flirteig del partit amb la corrupció-, Barberá tenia estrets lligams amb Mariano Rajoy i la cúpula popular, que avui ha reaccionat amb duresa després de conèixer el tràgic desenllaç. Dirigents populars han vinculat la mort a la "pressió" polèmica i mediàtica a la qual havia estat sotmesa la senadora en els darrers mesos per la seva presumpta implicació en casos de corrupció al País Valencià. Sense posar noms, veus rellevants del PP han assenyalat l'oposició com a instigadora d'una operació orquestrada. Els mateixos dirigents han obviat, però, que el partit havia apartat Barberá, que es mantenia com a senadora no adscrita.

Més enllà de la consternació expressada per Rajoy –que tot i la distància pública havia parlat en els darrers dies amb l'exalcaldessa de València-, noms propis del PP han carregat sense miraments contra l'oposició i la premsa pel que han definit com una persecució. Els més explícits han estat l'expresident del Congrés Jesús Posada i el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Posada, amic de la senadora des de la infància, ha censurat la "cacera injustificada" contra Barberá. El ministre ha vinculat la mort al degoteig d'acusacions sobre la senadora: "Cadascú tindrà sobre la seva consciència el que ha fet i ha dit". "Les barbaritats que se li han atribuït sense cap prova i justificació", ha afegit Catalá.

Villalobos i els atacs a la premsa: "La van condemnar a mort" 

L'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo ha revelat que Barberá patia una "depressió", uns comentaris que han alimentat la tesi de la persecució. Hi ha afegit més llenya la diputada del PP i exministra de Sanitat Celia Villalobos. "Si a mi, quan em va passar allò del Candy Crash [la van enganxar jugant amb l'iPad mentre presidia un ple del Congrés] estava com estava, com devia estar ella?" s'ha preguntat de forma retòrica. Villalobos ha acusat els periodistes de "condemnar a mort" Barberá. 

El portaveu del govern espanyol ha contribuït a engreixar els missatges de pressió desmesurada a la dirigent valenciana. El ministre Íñigo Méndez de Vigo ha expressat que Barberá "sabrà perdonar" els que "no es van portar bé amb ella". El portaveu de l'executiu estatal ha lamentat també la seva falta de contacte recent amb "una gran amiga". No només membres de l'actual govern del PP han parlat sobre Barberà. L'expresident José María Aznar també ha dit la seva i ha lamentat que l’exalcaldessa hagi mort "exclosa del partit al què va dedicar la seva vida". Tot un dard a l'actual direcció del partit. De fet, Aznar també ha lamentat que hagi mort "abans de veure arxivada" la causa oberta contra ella i restablert "el bon nom" que, segons ell, "sempre va tenir". "Perdem una espanyola orgullosa de ser-ho i una valenciana que va treballar més de trenta anys per la seva terra i per Espanya", ha sentenciat.

La ciutat de València ja ha decretat tres dies de dol oficial i, tot i que l'actual alcalde, Joan Ribó, ha ofert l'ajuntament com a capella ardent, la família ha demanat que vol que el funeral sigui sense presència d'institucions ni partits polítics.

La batalla política ha acabat de prendre cos al Congrés. La jornada, marcada inevitablement per la defunció de l'exalcaldessa de València, s'ha crispat després del minut de silenci a la cambra baixa. Els diputats de Podem no han volgut ser presents a l'hemicicle en el moment de recordar Barberá, un gest per fer explícit els lligams de l'homenatjada amb la corrupció. La decisió de la formació liderada per Pablo Iglesias ha indignat els diputats populars, que han titllat la reacció d'actitud "miserable". Barberá no generava indiferència. Ha passat el mateix el dia de la seva mort.